I en DN.Debatt-artikel (8 feb) beskriver Transparencychefen i Sverige Lars-Göran Engfeldt - inlägget handlar i övrigt om den mycket viktiga frågan att motarbeta allt vad korruption och mutor heter, där finns ju en del att göra, inte minst det omedvetna "mutandet" genom ömsesidiga gentjänster typ/Göteborg- partierna som "institutioner".
Om han därmed menar sverigdemokraterna, moderaterna, kd eller socialdemokraterna eller något annat parti, det vet jag inte.
Men jag tror att han ge uttryck för en vanligt förekommande uppfattning: Partierna är myndigheter.
Men partierna är inte och får inte bli insitutioner som vore de offentliga inrättningar.
De är - i Sverige - frivilliga sammanslutningar av människor, människor som går in - och ut ur - dessa partier hur man vill, allt efter åsikt ochdet är fullt frivilligt att vara med eller inte.
Det skall inte finnas lagar för hur partier skall vara organiserade, de skall lyda under rätten att organisera sig som man vill i Sverige.
Den stora faran för demokratin är när partier växer samman med staten eller kommuner, som vore de att likställa med socialstyrelsen, ämbetsverket för utbetalande av ämbetsmännens löner (Ågust Strindbergs Röda rummet) eller allt vad tänkas kan, Olof Palme hade sin speciella myndighet som han använde ibland för att diskutera vad man kan spara på: riksheraldikerämbetets expenseranslag.
(Däremot kan riksdagen föreskriva hur partier skall redovisa skattepengar som de får ta emot, ungefär som kungen gör ...
Det är viktigt att partierna inte blir en del av staten, i något avseende.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar