Den senare delen av denna riksdagsgrupp upptas av att ekonomimarkandsminister Peter Norman (m) föredrar regeringens policy när det gäller förvaltningen av statliga företag.
Grundläggande är ju - det framgår inte helt klart - att staten inte skall äga företag där det finns andra aktörer som på marknadsekonomiska grunder lika bra eller ofta bättre kan bedriva affärsverksamheten. Sedan finns det naturliga monopol, traditioner eller politiska beslut - om t.ex. att hålla privata vinstintressen utanför alkoholdistributionen, besvara naturtillgångar eller motverka spelande - som gör att en del statsreglerade verksamheter lämpar sig bäst att drivas i aktiebolagsform.
Under socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets tid som styrespartier i vårt land fick många av de statliga företagen alltför vida ramar att agera under.
Det ledde till att affärer som Vattenfalls jättelika köp i Tyskland av kolbaserad elektricitet kunde genomföras eller att bolag som Telia eller Nordea gjorde affärer med staten som garant som var rent ut sagt huvudlösa - och då har jag ändock inte ens nämnt SBAB som ju, vad än andra säger, genom sin 6-miljardersgaranti i Riksgälden kunnat gynna sina kunder med stöd av samtliga svenska skattebetalare, så brukar ju inte socialdemokraterna och vänsterpartiet beskriva SBAB:s lågräntepolitik men sanningen är att det finns inga gratis pengar och det är du,och du, och du, och alla andra skattebetalare som stått för kostnaden för SBAB:s lågränteutlåning till vissa.
Nu har ministären Reinfeldt efter 2010 reviderat styrningen av de många statliga bolagen - och sålt en del, som Nordea. Ramarna är nu mycket tydliga för företagsstyrningen, rapporteringen till regeringen mycket mer konsekvent än tidigare.
Om olyckan skulle vara framme och det blir regeringsskifte kan jag dock lova att trots all kritik mot den nya bolagsstyrningen kommer socialdemokraterna och miljöpartiet - vänsterpartiets inflytande kommer att bli lika stort som sverigedemokraternas är nu - inte att ändra på något i sak, möjligen retoriskt men inte vad gäller inriktning.
Och någon återgång till tidigare års slappa styrning blir det alls icke tal om.
söndag 9 mars 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar