I denna byggnad träffas många beslut. Men det träffas också okloka, ovisa. Dit skulle höra att återinföra en fastighetsskatt med oförutsebarhet, det vore att gräva den nuvarande regeringens grav. Det tänker jag inte medverka till, skriver Gunnar Andrén, ledamot i riksdagens skatteutskott sedan 2002.
Om det var något som ledde till ministären Persssons (s) fall 2006 så var det fastighetsskattens utformning - den var orättvis, orimlig, oförutsebar och försvarades på helt osannolika grunder av socialdemokraterna.
Statsminstern då har rätt i att ingen fråga var så tung för socialdemorkaterna att försvara, den eljest omdömesgille Pär Nuder höll fast vid denna orimliga skatt, med samma frenensi som Bosse Ringholm. Det accepterades inte av miljoner väljare.
Nu har ju skatteutskottet - som jag tillhört i tio år - sagt ifrån att också själva fastighetstaxeringen bör avskaffas.
Entusiasmen för detta har varit lika stor från finansdepartmentet som applåderna. dvs obefintlig.
Därför kommer den utredningspropå som företrädarna för Villaägarna Hans Lemker och den gode liberalen Joachim Olsson avslöjar på DN.debatt inte som någon överraskning.
På bakvända vägar och med ett obegripligt svåröverskåddligt system, återinförs möjliigheten att åter ta in mer pengar på boende öppnas samtidigt.
Att vi fick stopp för de stigande fastighetsskattehöjningarna inkl. att den ohyggliga taxeringshöjningen på flerbostadshus 2007 aldrig tilläts slå igenom (hade kostat hyreshöjningar på 4 miljarder kronor!), är en av de verkligt viktiga effekterna av 2006 ås val.
Jag tänker självfallet inte medverka till detta - möjligen mer än att man höjer högsta fastighetsskattesumman marginellt som man får betala mot att man åter sänker reavinstskatten från 22 procent till 20 - det hade varit bättre redan från 2008 då reavinstskatten (en dum flyttskatt) höjdes, en höjning tvingades fram av kristdemokraterna för att det partiet tidigare utställt orealistiska förväntningar på fastighetsskattens -eller avgiftens - höjd: först maximalt 2.800 kr, sedan 4.500 kr som till slut blev 6.300 kr plus årlig indexuppräkning.
Nu kan man enligt min mening tänka sig att höja maximisumman med kanske upp till 1.000 kr mot att flyttskatten sänks igen till 20 procent - eller som det i verkligheten handlar om 30 procent på två tredjedelar av en realisationsvinst utan index.
Men det förslag som nu cirkulerar kan man placera i papperskorgen innan det går i tryck.
fredag 4 maj 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar