I dag blev det tydligare än någonsin - socialdemokraterna tar inte med tång i sverigdemokraterna, de omfamnar dem så snart man kan tillfoga regeringen ett nederlag. Då ryker varje prinicp och hållningslösheten blir rättesnöret för politiken.
Gjorde folkpartiet samma sak 2002-2006, alltså under Göran Perssons sista mandatperiod?
Svaret är nej. Visserligen hade vi ofta avgörande invändningar i framför allt den ekonomiska politiken, i migrationsfrågor och miljöfrågor, men den form av illa dold opportunism som socialdemokrafterna, vänsterpartiet och miljöpartiet nu visar i sina omfamningsförsök gentemot sverigedemokraterna, nej, det sysslade varken folkpartiet eller något av de andra tre oppositionspartierna med.
I dag blev det tre voteringsnederlag, det viktigaste om sjukförsäkringsreglerna.
Här har socialdemokraterna, vänstpartiet och miljöpartiet enat sig om att införa de gamla, otydliga bidragsreglerna. Det vill visserligen inte sverigedemokraterna men de röstar ändå på s-v-mp-förslaget för att de inte har något eget och tydligen tror att det är vägen att få förhandla med allianspartierna.
Lycka till! får man väl tillåta sig säga.
Och visserligen skall nu riksdagen åter kallas in till den 1 juli för att fortsätta diskussionen om utförsäkring skall få förekomma - socialdemokraterna har nog inte riktigt förstått att i en försäkring finns det alltid en gräns, till skillnad från när det gäller försörjningsstöd eller pensioner - men det kommer ju lika lite då som nu föreligga något konkret motförslag: Man är bara emot, inte eniga om något alternativ.
Leder detta till regeringskris?
Det påstår ju många analytiker. De har inte förstått vad det handlar. Det finns för närvande inget alternativ till minoritetsregeringen Reinfeldt. Om det gör det - dvs socialdemokraterna, miljöpartiet, sverigdemokraterna och vänsterpartiet kan komma överens - måste Reinfeldt genast avgå och Håkan Juholt utses till regeringsbildare, detta i motsats till statsminister.
Också Juholt skulle väl kunna önskas Lycka till! men så stygg skall jag inte vara.
Han har problem tillräckligt ändå.
Riksdagen tar nu sommarledigt, först fem minuter och sedan är det EU-nämnd och interpellationsdebatter med Anders Borg.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar