Varför har SBAB högst 3-månadersränta i dag - av alla större kreditinstitut?
Och varför har SBAB tidigare haft lägst utlåningsränta av alla "banker" - och därmed, ostridigt, varit mycket framgångsrikt på bolånemarknaden?
Svaret är ganska enkelt.
När SBAB startades - av en socialdemokratisk regering - var det i syfte att påverka just bolånemarknaden.
Och hur gör man det?
Genom subventioner, är det enkela - men kostsamma - svaret.
Hur löste regeringen (s) problemet - för ett problem var det?
Jo, man gav - det har ingen annan bank fått permanent, annars brukar det heta "bankakut" - en statlig kreditgaranti, för upplåningen.
Den placerades, nästan osynligt, i riksgälden.
Hur stort var åtagandet?
Jo - hör och häpna -från början sex miljarder kronor!
Uppritkigt sagt: Ge mig en statlig lånegaranti på sex tusen miljoner kr och jag kommer också att lyckas låna upp pengar till förmånliga tärntevillkor - och kan sedan låna ut samma pengar lite billigare än vanliga kreditinstitut, som banker, kan göra som måste arbeta på marknadens villkor.
Vet ni vad: Många tror det men gratis pengar finns inte.
Det här med en statlig lånegaranti var en framgångsrik metod: SBAB tog marknadsandelar och pressade andra banker att hålla nere räntorna.
Nu bör en fråga till ställas: Vem betalade riksgäldens garantiåtaganden?
Svar: Alla skattebetalare - men det var bara låntagarna i SBAB som gynnades. Det var, kan man säga, visserligen bara ett litet statligt åtagande som varje skattebetalare gjorde, men varför skulle bara vissa låntagare/skattebetalare gynnas?
Det finns det självfallet inget bra svar - och än mindre något rättviss svar - på.
Vad har nu hänt?
Jo, ju mer SBAB vuxit i omslutning, desto mindre har riksgäldens garanti blivit, den har minskats med en miljard i flera omgångar. Nu kan SBAB -vars utmärkta personal vant sig vid skattebetalarnas paraply och som var grunden för dess mycket uppmärksammade annonsering/marknadsföring för ett antal år sedan - inte längre låna på samma förmånliga sätt som tidigare:
Den fördel bolaget har haft, och som gjort att man lätt kunna förhandla goda inlåningsvillkor, finns inte längre.
Resultatet ser vi nu: SBAB har de i genomsnitt högsta korta utlåningsräntorna av alla banker av större format.
Vilken slutsats bör man dra, detta i motsats till Jennie Nilssons (s) förslag i dagens SvD där hon i praktiken vill fortsätta statligt gynnande av vissa låntagare, i själva verket de mest kapitalsatarka långatarna, de som bor i storstadsområden och inte i t.ex. Hyltebruk?
Jo, det bästa staten kan göra nu - till gagn för alla Sveriges invånare, även de i Hyltebruk varfrån Jennie Nilsson kommer, är att sälja SBAB så fort som möjligt till högstbjudande och använda likviden för att investera i broar, telenät, kanaler, flygplatser, vägar, järnvägar, tunnelbana, eldistributionsnät, säkerhetshöjande infrastrukturinvesteringar och andra satsningar som staten skall stå för - därmed gynnande alla medborgare, inte bara några få låntagare.
Man skall leva på lön, inte på lån.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar