Jag försäker följa debatten om våra pensioner. Det är inte lätt.
Två saker blandas nämligen, dels önskemålet att höja de nuvarande pensionerna (ett rimligt krav), dels att någon annan skall betala (ett krav som naturligtvis går att ställa).
Dessa två ståndpunkter går emellertid inte ihop. När den socialdemokratiska partiordföranden Stefan Löfven säger att han tycker att pensionerna är för låga -"dåliga" (DN 23 dec) - säger han samtidigt att de borde höjas.
Men hur?
Det berättar han inte - men sanningen är den att man kan göra detta på två sätt: genom att höja pensionsådern, sker det genom lagstiftning för alla blir det förstås mer åt alla eftersom alla då måste arbeta längre och får pension kortare tid eller så blir det en än mer individuell anpassning vilket gör att man kan påverka sin egen pension men berör inte andras, eller så höjer man pensionsavgiften.
Det senare är knepigt - för de nuvarande anställda och företagarna tycker att det inte är bra av konkurrens- och avlöningsskäl. Och att som socialdemokraterna laborera med att minska den del av pensionen man själv får disponera placeringsmässigt, 2,5 procent av de 18,5 procent som pensionen nu utgör, det varken ökar eller minskar den totala pensionspengen för alla. (Det är för övrigt bäst att inte göra något åt detta, det har bara gått 10-12 år med det nya systemet, vänta åtminstone över en konjunkturcykel till, alltså minst lika länge. Och så för allt i världen inte ihop de olika AP-fonderna till en i tron att det ger bättre avkastning. För tänk att det illa - har man då alla ägg i en korg blir det enighet om att det var fel att göra så.)
För övrigt borde man inte behöva betala pensionsavgift över det belopp som är pensionsgrundande. Det har jag ansett i 40-50 år nu. Men ingen finansminister vill ändra på detta utan lägger glatt beslag på de pengarna! Som skatt, för det är det det handlar om!
tisdag 1 januari 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar