torsdag 21 juni 2012

17 juni: Sifo för jun i 2012



Här en typisk svensk skola, byggd 1949, utbyggd på 1990-
talet, nu med fler elever än någonsin Foto: Gunnar Andrén

I dag  (17 jun 2012) publiceras i SvD och GP - förr även i SkD väljarbarometern från Sifo för juni. Bäst går deet för Stefan Löfven (s) som ökar 2,1 procent till 38,8 procent medan det ser lite mer problematiskt ut för hans tilltänkta stödpartier, 8,6 procent för miljöpartiet (förra mätningen 9,2) och vänsterpartiet, 4,4 procent (5,3).
  Det gör totalt 51,8 procent.
  Regernade tysk ha sitt pris om moderaterna landar enligt Sifo på 27,6 procent (- 0,1), en statistiskt säkerställd nedgång från valresultatet 2010 på ungefär 3 procent eller en tiondel av partiets väljarstöd då.
  Folkpartiet får denna gång 5,6 procent (+0,3), även det sämre än vid valet 2010. Centerpartiet landar på 4,8 procent (+0,3) och kristdemokraterna på 3,9 procent (+ 0,3). Tillsammans får allianspartierna 41,9 procent, avsevärt sämre än på valdagen 2010.
  Sverigedemokraterna får 5,4 procent (- 1,2) - och skulle förlora allt inflytande, det är ett mardrömsscenario för den mediaberoende Jimmie Åkesson. Utan att vara ett parti som kan svänga endera åt ena eller andra hållet och påverka riksdagens beslut, blir partiet ju lika intressant som färgen på utsidan på murarna är för en intagen.
  Jag ser också att många kommentatorer anser att valet ständigt är en kamp mellan moderaterna och socialdemokraterna.
  Om detta är två ting att säga:
  1) De två partierna älskar själva att intala sig att så är fallet - och får enorm hjälp av medierna att förstärka denna åsikt.
  2) Den är inte sann - i varje koalition/samverkan gäller att den svagaste länken får enormt mycket mer inflytande än själva väljarstödet berättigar till.
  Folkpartiet?
  Inte bra, men inte heller så fruktansvärt illa som det kan se ut. Efter mer än ett år där det i alla partier utom folkpartiet och moderaterna har bytts eller diskuterats partiledarbyten, kommer en normalisering av intresset för sakpolitik att gynna partier med starka ideologiska förtecken.
  Dessutom är det mycket bra att flera andra partier nu är på väg att söka ta för sig på folkpartiets specialområde, bildningens och utbildningens område, "den enskilt viktigaste frågan för Sveriges framtid". Så länge folkpartiet har ensam om att driva skolfrågor i alla avseenden, var det fara å färde. Men det är bra för folkpartiet och hela Sverige att fler partier vill vara på samma arena.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar