Formellt är den 9 maj Europadagen (att noga skilja från någon EU-dag som inte finns) men eftersom det i Sverige - och ganska många andra kristna länder - är helgdag firades på måndagen (6 maj) Europadagen i Sverige.
Jag var i Europahuset på Regeringsgatan 65 i Stockholm där man hade ett digert seminarieprogram med många framstående svenska Europapolitiker, kommissionens Cecilia Malmström, Europaministern Birgitta Ohlsson, gruppledaren för socialdemokraterna i parlamentet Marita Ulvskog, moderaten Gunnar Hökmark och - flitigast av alla i panelerna - Christoffer Fjellner från Enköping.
Mest intressant var dock resultatet av den SOM-undersökning från hösten 2012 som presenterades av professor Sören Holmberg.
Han visste dels berätta att partipolitisk är EU-sympatierna i stort sett oförändrade sedan folkomröstningen den 13 november 1994, dels att ungdomar nu är mer positiva än äldre (som blivit nästan 20 år äldre), dels att EU-medlemskapet nu stöds av 42 procent och 9 procent tycker att Sverige skall ha euron som valuta.
Tja, det var oväntat höga siffror - efter den enorma kanonad med dåliga nyheter som kommit från EU under senare år.
Men som i alla sammanhang beror det på hur frågorna ställs:
- Bör EU bistå Grekland?
- Om manpriserna höjs kraftigt i Sverige om vi lämnar EU, bör vi då gå ur?
- Om den svenska valutan - "en skvalpvaluta" som Carl Bildt en gång uttryckte sig - utsätts för kraftig spekulation, bör vi då värna svensk välfärd genom att ansluta oss till euron, som t.ex. de olyckliga (?) danskarna har gjort (och som bundit sin valuta till euron fast man har kvar egna pengar) eller de olyckliga finländarna har gjort (och som har euron fullt ut och på många områden mår bättre än Sverige, inte minst på skogssidan)?
Tja, själv anser jag fortfarande att Sverige har stor nytta av EU-medlemskapet och att det vore bra för svensk företagsamhet, för svensk turism och för alla svenskar om vi när den tiden blir aktuell inför också euron.
Alternativet är kanske guldmyntfoten, ständiga delvalveringar eller attacker mot den svenska kronan?
Det är min övertygelse, och det är inte många som tycker som jag, det vet jag, att det vore bra om vi ökade arbetslösheten rejält bland valutahandlare och skatteplanerare och minskade de enorma vinster som svenska banker gör på valutaaffärer, just de pengar som Jonas Sjöstedt vill att vanliga svenska medborgare skall förse bankernas kassor med vid varenda utlandsresa.
tisdag 7 maj 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar