Anders Johansson Heinö, Stina Dabrowski och Ali Esbati |
Men än mer intressant var intervjun med finansminister Anders Borg. Den var tydlig i många avseenden.
Men i ett avseende brast intervjuaren Camilla Kvartoft, annars en utmärkt och kunnig ntervjuare med radion som bakgrund, troligen i strävan att "sätta dit" finansministern för tilltänkt ogenomtänkt politik:
Förståelsen för att vi i Sverige har ett oerhört stort behov av för vår välfärd - grundad på efterfrågan på svenska varor och tjänster - av att ekonomin i framför allt euro-området reder upp sig.
Sverige med 50 procent eller mer av allt som tillverkas i vårt land och som går på export har allra största intresse av att den ekonomiska krisen i Europa, nu på femte året och med spridningseffekter ända till Kina, kan övergå i ett läge där statsfinanserna i många länder inte utgör ett akut hot mot jobb och välfärd. Kan vi i lilla Sverige inte sälja till företag och konsumenter i andra länder, då går vår egen arbetsmarknad fullständigt åt skogen, ja, det är ett bra exempel, vi i Sverige som haft ett 20-tal stora pappersmaskiner igång dygnet runt alla årets dagar, är nu i den situationen att i höst är vi nere i 14 producerande pappersmaskiner, visserligen effektiva men likväl med resultatet att maskiner stängts av Holmen i Hallstavik och Stora Enso i Borlänge och av SCA i Sundsvallsområdet. Det är länge sedan träpatronerna skar guld med ved.
Varför statsvetaren Anders Johansson Heinö deltog i Agenda är och förbli en gåta. Deet blir poängavdrag.
(Kanske borde jag börja kalla mig statsvetare - det tycks ju räcka för att få plats i TV. Jag kunde ju bli en komplettering till "den s-märkte statsvetaren Ulf Bjereld" (som får uttala sig om allt som rör sig), jag kunde ju bli "den liberale statsvetaren" Gunnar Andrén (jo, jag har en fil.kand. i statstkunskap från Lunds universitet, jag har tenterat både för docenten Torbjörn Vallinder och den kände professorn Nils Stjernquist, han som skrev 1974 års grundlag, det var intressant att få diskutera med honom (jag kände också professor Lagerroth - som dock var mer insatt i Frihetstidens statsvetenskap än 1900-talets).
Diskussionen i Agenda mellan PK-ordföranden Stina Dabrowski och riksdagsledamoten Ali Esbati (v) var klargörande:
Det finns många åsiktspoliser i vårt land - Aftonbladets kulturredaktör Åsa Lindeborg och sd-ledaren Jimmie Åkesson är de värsta åsiktsförtryckarna, men i det gänget gör sit Esbati också bra. Han vill inte att vissa frågor skall debatteras offentligt.
Men då får man just det som Lars Leijonborg så tydligt demonstrerade genom att 2002 ta främlingsdebatten i kamp mot åsiktsförtryckaren Pia Kjaresgård och andra: en undervegetation av åsikter som nu syns i så kallat näthat och vansinniga uttryck som Esbatis fördömanden av yttrandefriheten som Stina Dabrowski var en god företrädare för.
Med fler av Esbatis åsikter i riksdagen, kommer sverigedemokraterna att växa till sig. Esbati måste vara Jimmie Åkessons idealpolitiker, hans särklassigt bästa valarbetare, ja, konkurrensen är förstås obefintlig om man ser till sd:s egen järnrörsstyrka.
Agenda denna kväll: Tre poäng av fem möjliga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar