lördag 4 maj 2013

2 maj 2013: mest plus för manliga byggjobbare

Fakta/Byggnads fick mest
Lönepåslag i några av avtalen i årets avtalsrörelse:
Byggnadsavtalet gav den genomsnittliga byggjobbaren 621 kronor första året, 750 andra året och 767 kronor under 2015. Totalt får byggarna 2.138 kronor mer i månaden över de tre avtalsåren.
Kommunal fick 550 kronor i år, lika mycket nästa år och 600 kronor 2015, totalt 1.700 kronor i ett avtal som sträcker sig över 37 månader.
Metall, som satte märket i avtalsrörelsen, fick 1.560 kronor plus en delpensionslösning som är värd 160 kronor, totalt 1.720 kronor.
Transport fick 1.830 kronor för ett avtal på 37 månader.
(TT)
Kvinnodominerade Kommunal krävde höga krontalspåslag och tyckte att man nådde nästan ända fram.
Men trots det har de mansdominerade facken, under strejkhot, fått klart mer.
Byggjobbarna fick i sitt avtal 2.138 kronor mer i månaden på tre år, elektrikerna fick nästan 1.900 kronor mer medan lastbilschaufförer och sopgubbar fick 1.827 kronor mer.
”Stor framgång”Kvinnodominerade storförbundet Kommunal fick strida hårt i sin kamp för att inte tappa ytterligare mot de mansdominerade yrkesgrupperna. Men räknat i kronor blev Kommunal ändå förlorare, trots att förbundet bedömde avtalet som ett lyft.
"Vi ser avtalet som en stor framgång. Vi krävde krontalsökningar för att inte öka lönegapet mellan mans- och kvinnodominerade branscher. Vi begärde 1.740 kronor och fick 1.700 kronor, vilket är långt mer än arbetsgivarnas ursprungliga bud på 1.500 kronor", skrev Kommunals ordförande Annelie Nordström när avtalet för 355.000 kommunalare skrevs under på söndagen.
"Bra kompromiss"
Kvinnodominerade Handelsanställdas förbund fick också nöja sig med 1 700 kronor. Ordföranden Lars-Anders Häggström är medveten om att krontalssatsningen inte räckte för att minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner. Det hade inte varit möjligt att få med de mest högavlönade LO-förbunden på rena krontalskrav.
– Så jag tycker ändå att det här är en bra kompromiss. Idealet vore förstås om vi alltid förhandlade i kronor men jag kan se att det finns LO-grupper som då skulle säga blankt nej. Och om alternativet hade varit att vi hade rena procentpåslag, då hade skillnaden mellan männens och kvinnornas löner blivit ännu större, säger Häggström.
Olle Lindström/TT Sten Gustafsson/TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar