DN:s Johan Schück, som har många vedersakare vilka gemensamt förutspår eurons sammanbrott, Europas sammanbrott, världshelvetets gryning, diskuterar i dag (28 sept) om det svenska överskottsmålet - en procents överskott i de offentliga finanserna över en konjunkturcykel (jämfört med bruttonationalprodukten) - bör omprövas. Ja, hög tid, svarar Schück liksom en rad andra ekonomer - utan ansvar för pensioner, investeringar, våra barns ekonomi etcetera.
Om inte om varit, skulle jag själv gå på vatten.
Men jag kan inte det.
Utgångspunken för Schücks resonemang är att regeringen angivit reformutrymmet till 23 miljarder kr 2013. Oppositionen, som vill stiumlera jobben, anser det vara för mycket, oklart hur mycket. Det är en obegriplig ståndpunkt - man måste ha lyssnat för mycket på Konjunkturinstitutet, ett av alla för-stå-sig-på-verk som vi har och som vet hur framtiden ser ut.
Det avgörande problemet är att vi inte vet var i konjunkturcykeln vi befinner oss. Klart är att vi är inne på fjärde-femte året av en stor europeisk recession, accentuerad framför allt hösten 2009 när Lehman Brothers koncernen gick i konkurs och alla internationella kapitalmarknader försvann i brist på förtroende för andra.
Det enda medlet att få bukt med denna kris i Europa är att klara statsfinanserna i de krisdrabbade länderna, inte bara Grekland, Spanien, Portugal, Irland, Italien, Cypern (kommer) och Slovenien (kommer också) utan också i Frankrike och Storbrittanien, och att se till att euron klarar sig så att konsumenterna i euro-länderna får tillbaka köpktaften.
För Sverige som icke-euroland är det av central betydelse att euroländernas ekonomi blir bättre, annars kommer efterfrågan att sjunka därifrån än mer och skapa arbetslöshet också i Sverige.
I Sverige minskar de offentliga utgifterna (mätta i fast penningvärde) stadigt, samtidigt som intäkterna till staten, kommunerna och regionerna samt pensionsfonderna inte minskar alls lika mycket. Bra.
Statsskulden har under senare år sjukit häftigt, vi r på väg från ungefär 55 procent av bruttonationalprodukten till under 30 procent 2013. Bra.
Och den finansiella sektorns förmögenhet växer, efter ett tapp efter 2009-2011. Bra.
Men skall vi för den skull överge överskottsmålet, en procent i överskott sett över i konjunkturcykel?
Då skall vi först veta var i konjunkturcykeln vi befinner oss, vi skall veta hur lång den är och blir och vi skall veta utvecklingen i omvärlden.
Överskottsmålet är inte sankrosankt men har tjänat oss väl.
Det finns ingen bråska att ompröva det.
Det kommer både framtidens pensionärer och våra barn att tacka oss för.
lördag 29 september 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar