SvT har granskat - reporter är Marja Grill - hur kommunerna bygger ut förskoleverksamheten och kommit fram till att de större kommunerna satsar hårt på barackförskolor.
Tack för det!
Vem är förvånad (bortsett från vänsterpartiet, miljöpartiet och sverigedemokraterna)?
Detta är ju en direkt följd av maxtaxereformen - hur kommunerna bygger ut förskoleverksamheten och kommit fram till att de större kommunerna satsar hårt på barackförskolor.
Det kunde SvT och andra som bryr sig ha läst i 2009 år utjämningskommittés betänkande (om man idats).
Där står mycket tydligt att genom maxtaxereformen, introducerad i valrörelsen 1998 av dåvarande statsministern Göran Persson (s) och utan att dåvarande socialministern Margot Wallström (s) hade en aning om förslaget eller dess konsekvenser.
Jag frågade henne tillsammans med redaktören Arvid Lagercrantz, då Sveriges Radios Eko-redaktion, på presskonferensen på Sveavvägen 68 i Stockholm där hon råkade sitta bakom mig när förslaget kom, och då det inte fanns ett papper om konsekvenserna!.
Nu har antalet barn i förskolan ökat mycket kraftigt, så kraftigt att den statliga/kommunala omfördelningen inte räcker.
Det är en följd i sin tur av att maxtaxan är så låg - och inte ens indexreglerad - att det är löjligt billigt för varje förälder att ha sitt eller sina barn i förskolan.
Det är som om bensinen alltjämt skulle kosta 7-8 kr/litern!
Finessen är ju att barnen får en pedagogiskt god dag - men den kan bli lång, ibland 10 timmar lång!
Är det bra för barnen?
Tiden spelar ju ingen roll - kom inte och säg att inte detta har ett förvaringsdrag i sig!
I många kommuner där utnyttjandet av kommunal barnomsorg var låg tidigare, detta såg 2009 års kommitté, har utnyttjandegraden stigit dramatiskt under senare år.
Illa? Nej, tvärtom! Det är bra - om förskolan är bra.
Men nu är det ofta inte barnens bästa som styr.
Föräldrar anser sig inte ha råd att inte utnyttja denna möjlighet om de samtidigt kan tjäna pengar - hur än förskoleverksamheten ser ut!
En god tanke har förfuskats genom, ett fult men relevant uttryck, ekonomiskt överutnyttjande.
Och resultatet ser vi nu:
1) Många nya baracker
2) Längre och längre vistelsetider
3) Allt större barngrupper
4) Allt mer irriterade förskollärare
5) Kommunalpolitiker som dignar under skenande kostnader
6) Nedskärningar inom äldreomsorg och social omsorg därför att maxtaxan tar allt mer av kommunens skattepengar
7) Och socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet - och inte centerpartiet eller kd för den delen heller - vill inte se det verkliga problemet: den inte ens indexreglerade maxtaxeavgiften.
Verkligheten kommer vi inte ifrån:
Maxtaxan är bra tänkt, men den måste justeras efterhand så att framför allt barnen får en mer rimlig tid i förskolan (det måste kosta mer efter ett antal timmar) och vi måste få ett system som inte tvingar fram baracktänkande och tvingar kommunerna skära ned på andra verksamheter, t.ex. omsorg av gamla och sjuka.
Detta sade jag i 2009 års utjämningskommitté och fick mothugg av alla (undantag Erik Langby (m) vars trovärdighet i sociala omsorgsfrågor kanske inte är den bästa även när han har rätt) - som av snöda partipolitikiska skäl inte ville se verkligheten.
Jag skrev en lång, låt vara intern, skrivelse och varnade för att många kommuner, förvisso i Stockholmsområdet men med allt fler barn, skulle få dramatiskt försämrade villkor, nu var de enligt utredningen "överkompenserade".
Från sekretariatet och även någon allianskollega med mindre barnomsorgskostnader än i tillväxtkommunerna fick jag bara negativa reaktioner.
Uppriktigt sagt: De tänkte inte ett dyft på verksamheten, den verksamhet som barnen och lärarna lever i. Bara på de kommunalekonomiska konsekvenserna.
Fel? Nej, kanske inte. Men jag som hade placerats i uujämningskommittén som fp-företrädare för alla landets 290 kommuner och 21 landsting kunde omöjligen se Sverige bara utifrån Markaryds, Örnsköldsviks, Upplands Väsbys, Malmö, Lilla Edet eller Gotlands kommunalekonomiska perspektiv
Nej, barackerna är ingen överraskning. De är en konsekvens av maxtaxereformen.
Det har jag fortsatt säga i fp-riksdagsgruppen, även till ansvariga statsråd!
Jag tackar SvT för denna granskning - även om den inte handlar om orsakerna utan bara effekterna.
Jag räknar inte med att någon enda tackar mig; sådana är politikers villkor:
De som säger sanningar som inte är populära får vänta på erkännande.
Jag är nog en av dem.
måndag 10 juni 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar