söndag 23 juni 2013

22 juni 2013: Från tukthus till kriminalvårdsstyrelsen

Längre straff - eller ännu längre?
  Tuffast bäst (ingen kan förstås mäta sig med dagens sverigedemokrater som vill bura in de flesta).
   Ändå: Lite perspektiv 
1553
Döds- och kroppsstraff ersätts av frihetsstraff när korrektionshuset Bridewell öppnas i London. I Amsterdam öppnas 1596 ett tukthus för män. De intagna männen får som sysselsättning raspa (riva trä till fint spån) och inrättningen kom därför också att kallas för rasphus. Samma år inrättas ett spinnhus för prostituerade och alkoholiserade kvinnor, också det i Amsterdam.
1624
Sveriges första tukthus för lösdrivare och småtjuvar inrättas på Norrmalm i Stockholm.
1680-talet
Grova lagöverträdare börjar sändas till fästningar för att hjälpa till med förstärkningsarbete i dessa. Fästningsfängelser fanns i Marstrand, Kalmar, Karlskrona, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Nya Älvsborg, Vaxholm, Karlsborg och Varberg. Fästningsfångarna skulle plikta med sitt arbete och vara slagna i järn.
1724
Permanenta rasp- och spinnhus anläggs på 1700-talets första hälft i bland annat Norrköping och Göteborg. I Stockholm inrättas 1724 ett rasp- och spinnhus på Långholmen. Det byggs ut i olika omgångar och blir senare landets största fängelse. Det avvecklas först 1972-78 och ersätts då av bland annat dagens Österåker norr om Stockholm.
1773
Det första cellfängelset, Oktogonen, uppförs i Gent i Belgien. Även i Storbritannien börjar man uppföra cellfängelser, där fångarna hålls inlåsta i cellerna istället för att arbeta.
1790
Arbetsanstalten i Norrköping uppförs. Den är 2013 - 233 år senare - fortfarande i drift och Sveriges äldsta fungerande fängelse, nu som häkte.
1825
Den första centrala förvaltningsmyndigheten – Styrelsen för rikets fängelser och arbetsinrättningar – inrättas.
1820-talet
De två anstalterna Western och Eastern Penitentiary i Pennsylvania lägger grunden för Philadelphiasystemet,som på 1800- och början av 1900-talet blev det dominerande cellfängelsesystemet i Europa.
1840
Kronprins Oscar (senare Oscar I) publicerar anonymt boken ”Om straff och straffanstalter” (”Gula boken”). Han argumenterade mot prygel och andra kroppsstraff. Humanare behandling av fångar hade debatterats i Sverige under hela 1830-talet;  termen fångvård myntas.
1840/41
Riksdagen - det var på de fyra ståndens tid - beslutar om att införa cellfängelsesystemet,som ersätter systemet med kroppsstraff och gemensamhetsfängelser (slottskällare, fästningar, jordhålor, inspärrningsinrättningar). Åren1845-1885 byggdes fyrtio cellfängelser i Sverige. Cellfängelsesystemet skulle vara ett skydd mot skadlig påverkan fångarna emellan; fången skulle begrunda sitt öde ensam i cellen.
1841
John Augustus, skomakare i Massachusetts i USA , ställer upp som borgensman och övervakare för en fyllerist, som därmed undgick att dömas till fängelse. Augustus blev så småningom borgensman för omkring 2.000 lagöverträdare och brukar räknas som den förste övervakaren/frivårdsinspektören.
1859
Styrelsen för rikets fängelser och arbetsinrättningar omorganiseras och får namnet Kungliga Fångvårdsstyrelsen.
1910

Den sista avrättningen i Sverige genomförs på Långholmen i Stockholm.
1918
Efter schweizisk förebild öppnar Fångvårdsstyrelsen Sveriges första öppna anstalt – Singeshult i Småland.
1942
Frivårdsorganisationen blir statlig och en del av fångvården. Den omfattar från starten fyra skyddskonsulenter (frivårdschefer), placerade i Stockholm, Kristianstad, Borås och Sundsvall.
1945
En ny verkställighetsreform ersätter 1857 års förordning om straffarbetets och fängelsestraffets verkställighet i enrum. Därmed avskaffas cellfängelsesystemet och vistelse i gemensamhet på öppna eller slutna anstalter blir regel.
1964
Riksdagen antar lagen om behandling i anstalt. Enligt lagen ska den intagne sysselsättas och behandlas så att återanpassningen i samhället främjas.
1965
Ny brottsbalk, där frivård införs som självständig påföljd under namnet skyddstillsyn.
1965

Fångvårdsstyrelsen byter namn till Kriminalvårdsstyrelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar