torsdag 26 juli 2012

26 juli: Stopp (s) för nya bostäder


Vy från Malmö med Kronprinsen i bakgrunden, en fastighet där jag i ett par år bodde på 26:e våningen och fick hela dånet från trafiken cirka 75 meter längre ner på Föreningsgatan rakt in i lägenheten ...
Foto: Gunnar Andrén

I dag  (26 juli) presenterar socialdemokraternas Veronica Palm ordförande i Stockholms Arbetarekommun och vice ordförande i civilutskottet (tidigare samma i skatteutskottet), en skiss till en ny socialdemokratisk bostadspolitik.
  Det visar sig att det nya är mer av det gamla: mer subventioner och bonus till byggherrarna att betalas av oss alla, alltså via skatten, och inte ett enda förslag som pressar byggkostnaderna.
  Vad får detta, som det presenteras, stimulanspaket för effekt för byggsektorn?
  Jo, samma som alla andra löften om att skattebetalarna skall stå för notan: Stopp i väntan på det utlovade stödet, alltså skattebetalarnas bidrag.
  Så är det med löften om skattesänkningar, bidrag hit och dit: Gratis pengar lockar alltid.
  Låt oss vänta på de gratis pengarna, vi får vänta på de nya villkoren.
  (Gratis pengar har alltid lockat.)
  Hyresregleringen, som infördes 1916 under första världskriget för att få bukt med de höga hyrorna, är boven i dramat - därför att med oprecisa löften om låga hyror (att skilja från låga byggkostnader), framförhandlade av andra, kommer vi aldrig att få en marknad värd namnet.
  Därför blir det mindre byggt än vad folk har vilja att betala.
  Bostadsbristen är ett faktum.
  Kö.
  Vem vill inte hyra en femma på Stureplan för en tusenlapp i månaden?
  Jag tillät mig påtala detta 2003 - inför valet 2006 - då bostadsministern (s) Lars-Erik Lövdén i ett anförande inför  SABO-kongressen i Sundsvall 12-13 juni 2003 (se nedan) utlovade ett nytt finansieringssystem efter valet 2006 som skulle göra det billigare att bygga.
  - Byggstopp, blir resultatet, sade jag - vilket också blev fallet: Brant fall i byggandet, av den anledningen att hyresrättsbyggföretagen inväntade nya, billiga eller gratis pengar.
  Resultatet av Veronica Palms artikel kommer att bli detsamma. Tilltänkta projekt ställs på framtiden, med vilket avses tiden efter valet 2014 då den nuvarande politiken - som ännu så länge inte fått full verkan men som efter valet 1991 har resulterat i att skattebetalarna slipper ifrån ränteutgifter på cirka 30 miljarder/år (per år!) men som socialdemokraterna en gång lovade återinföra - även om Lövdén sade motsatsen 2003.
  Det blev förstås ingenting av de socialdemokratiska löftena.
  I stället har vi fått en trepartsuppgörelse, med Hyresgästföreningen, Sabo och fastighetsägarna om inflyttningshyror som inte får ändras av domstol i efterhand, en viktig inskränkning i bruksvärdessystemet, dagens hyresreglering.
  Det kommer att gå samma väg som efter valet 1994 (då socialdemokraterna senast svek sina bostadslöften) som 2003 då Lövdén var i farten med Veronica Palms nya generösa löften att pungslå alla skattebetalare med nya bostadsutgifter
   Varför?
   Jo, ingen finansminister kommer någonsin att ha råd att infria sådana löften.
   Vi måste helt enkelt i framtiden betala vad det kostar att bo. Och bygga.
 - - - - -
Fotnot om 12 juni 2003 (referat från Sabo-kongressen i Sundsvall).
I dag talade bostadsminister Lars-Erik Lövdén på SABOs kongress i Sundsvall.
  Huvudbudskapet i bostadsministerns tal var att bostadsbyggandet måste ta fart och att det efter 2006 behövs ett långsiktigt finansieringssystem.
  - I förra veckan beslutade riksdagen att förstärka stödet till byggandet av små och medelstora hyresbostäder och studentbostäder. Stödet motsvarar en momssänkning från 25 till 6 procent. Det är en kraftfull stimulans och jag har stora förväntningar på att byggbranschen, kommuner och allmännyttan nu ska anta utmaningen och bygga fler bostäder till rimliga priser.
  För större hyreslägenheter utgår det redan existerande investeringsbidraget oförändrat i förhållande till nuläget. Det nya stödet är ett väldigt generöst stöd men gäller bara till och med 2006.
   - Det är hög tid att fundera över den framtida bostadsfinansieringen. Regeringen kommer därför att ta initiativ till ett arbete för att se över en mer långsiktig bostadsfinansiering som ska gälla från och med 2007.
  - Det innebär inte någon återgång till de gamla stora subventionssystemen.
  - Men vi måste i god tid inför 2007 ge besked om villkoren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar