Det är lärorikt att lyssna till riksdagsdebatter. Fler riksdagsjournalister borde göra det - men de har väl annat för sig, kan jag tänka.
Denna dag är det debatt mellan Anders Borg (m) och Bo Beernhardsson (s) om effekterna av sänkt moms på serverad, lagad mat. Borg försvarar åtgärden, om han tror på den vet jag inte, men han gör det. Bernhardsson tycker att den - efter fyra-fem månader - är ett fiasko.
Men då kommer ju ju frågan: Varför ville socialdemokraterna, tillsammas med vänsterpartiet och miljöpartiet, så sent som i valrörelsen 2010 sänka momsen på serverad, lagad mat?
Nu blir det jätteintressant. Bernhardsson medger nämligen - därtill likt salig biskop Hans Brask i Linköping 1520 - att därtill var man från socialdemokratisk sida nödd och tvungen. Det var ingen åtgärd partiet självt ville.
Av detta kan man - jag var nära att ge mig in i debatten men avstod - dra två slutsatser:
1) Endera miljöpartiet eller vänsterpartiet, två partier som numera tycker illa om sänkt skatt på lagad mat, eller båda, trodde på reformen och drev igenom att en s-v-mp-regering skulle genomföra den reform som Bernhardsson och hans socialdemokrater aldrig trott på och nu anser vara ett fiasko; bara som konsumentupplysning
2) Vilka andra förslag i det gemensamma s-v-mp-programmet 2010 trodde i alla fall socialdemokraterna inte på, ja, trodde skulle bli rent fiasko?
måndag 2 juli 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar