Ibland förstår jag inte hur ekonomin verkar.
Till exempel - och då tänker jag inte på den fascination som euromotståndare har för att gynna valutaväxlarna och låta banker och andra valutahandlare tjäna miljarder på något så enfaldigt som att växla sedlar från en valuta till en annan - var banker etablerar sig då andra banker drar tillbaka sin kundservice.
(Kan det vara för att man vill kunna beskatta bankerna hårdare som man behöver dessa omotiverade bankvinster? Västerpartiet och sverigdemokraterna måste vara valutaväxlarnas bästa vänner! )
I dag gick jag på Västerlånggatan och tittade mig omkring - och det var inte i Aneby, Arboga, Borås, Eksjö, Eslöv, Gränna, Grästorp, Hörnefors, Kalmar, Kristinehamn, Mariestad, Mellerud, Uddevalla, Unnaryd, Valskog, Vemdalen, Väddö, Åmål, Örnsködsvik eller Östervåla där Västerlånggatan också finns utan den i Gamla stan i Stockholm.
Folktomt var det inte. Man borde ha tagit trängselskatt i ändarna. Så trångt var det.
Men det var en annan sak som slog mig.
Det var att Swedbank tagit bort sin uttagsautomat mitt på Västerlånggatan, den har funnits där i årtionden.
Varför den är borta och ersatts med ingenting vet jag inte - men det finns säkert något företagsekonomiskt motiv.
I gengäld har det nu öppnat två valutaväxlingskontor straxt intill på Västerlånggatan, detta utöver Forex som finns straxt intill på en annan gata.
Tre valutaväxlingskontor inom 200 meter - men inte längre någon uttagsautomat utöver SEB vid Mynttorget. (Handelsbanken har en borta vid Kornhamnstorg men den sitter så till att man nästan måste ha stege för att kunna göra sina affärer, rullstolsbundna och andra rörelsehindrade göre sig ej besvär.)
Jag förstår varför Systembolaget lade ner sin butik i Gamla stan, kunderna får nu gå ända till Drottninggatan - mitt emot finansdepartementet.
Folk söp säkert för lite i Gamla stan för att butriken skulle kunna motiveras.
Men varför våra vanligaste svenska banker skall minska till och med sin automatiska uttagsservice så att det etableras två-tre utlandsägda växlingskontor på bara Västerlånggatan i Stockholm, det begriper jag inte.
Men Svenska bankföreningens chef, Thomas Östros, kanske har någon bra förklaring?
onsdag 5 juni 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar