tisdag 4 september 2012

3 sep: Metta Fjelkner och RUT-avdraget


En f.d. fil kand i matematik
från Lund som var lång och gick långt
Apropå förra notisen (3 sept):
  Jag blir ännu mer förvånad av att se att Metta Fjelkner, vanligen så klok förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund, tycks motsätta sig RUT-avdrag (= lägre skatt på utfört arbete) för läxläsning.
  Hon säger sig tycka att de pengarna - vilka det nu är - i stället borde användas till alla.
   (Det goda med det är väl att Fjelkner anser att den nu sedan 1990 kommunala skolan (för att staten skulle bli av med lärarlönerna) skall bli statlig - annars skulle hennes fundering, som man får kalla det, inte vara verkningsfull.
  Men huvuduproblemet är ju att hon fördelar pengar som inte finns, som uppstår först när betalt arbete förekommer för läxläsning - för inte skall väl kompisar och föräldrar förbjudas att gratis hjälpa till med läxläsning därför att inte alla troligen har förutsättningar att få sådant stöd?)
  Lärarnas Riksförbund borde som facklig organisation välkomna alla bidrag - även avdrag alltså - som leder till fler jobb för deras medlemmar, dessutom bättre kunskaper hos elever.
  Om nu läxhjälp enligt regeringens tanke - och om det i slutändan blir riksdagens beslut efter beredning i skatteutskottet där jag avser att varmt stödja detta förslag för mera kunskaper - utgör det en fantastisk rekryteringsgrund för fler företagsamma lärare till bland annat Lärarnas Riksförbund.
   Metta Fjelkner - som annars så ofta ligger på för bättre villkor till lärarna, det behövs verkligen i dagens Sverige efter decennier av eftersatta löne- och anställningsvillkor - bör tänka om snarast.
   (Nu är ju hennes tanke lika klipsk som om Journalistförbundet skulle motsätta sig startandet av nya radio-, TV- eller tidningsföretag - med motiveringen att alla kanske inte har tid eller råd att tillgodogöra sig det nya företagandets journalistiska utgåvor. Det vore ju fackligt korkat!!)
   - - -
PS. Har jag själv tagit privatlektioner?
    Jajamensan. Våren 1963 när jag börjat på Katedralskolan i Lund stämde inte undervisningen i matematik för docent Harry Malmheden med den som förekommit vid dåvarande Högre Allmänna Läroverket i Borås, Bengt Pettersson hette den där ganska stränge läraren.
   Bland annat hade man i Lund redan lärt sig logaritmer - och det kunde inte jag, förstod uppriktigt sagt inte hur det fungerade.
  Då anlitade jag en privatlärare mot betalning för ett par lektioner, det kanske var tre-fyra, jag minns inte mer än att det var en student på Dag Hammarskjölds väg som lärde mig det, kanonbra.
  Jag gick sedan tredje och fjärde läsåret på det som hette Matematisk gren på Reallinjens fyraåriga gymnasium med hyfsade vitsort.
  Jag berättade detta för en fil.kand. i matematik långt senare ( i början på 1980-talet då jag gästade Bommersvik för en intervju) - hans namn var Tage Erlander - och han sade då att det var klokt och att man aldrig kunde veta hur långt en fil.kand. i bland annat matematik i Lund kunde gå.
  På den vägen är det. DS
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar