måndag 25 februari 2013

24 feb 2013: Finanskrisen fem år

Finanskrisen och därmed kritiken mot den politiska hanteringen av denna håller - vad än oroskorpar som SvD:s skribenter på SvD Näringsliv, partiledaren Jonas Sjöstedt, debattören Johan Norberg (han med boken Eurokrasch i tre akter från september 2012 där hela Europaprojektets sönderfall förutspås, synd med sådana slutsatser av denna annars mycket insiktsfulle och ideologiskt intressasnte debattör) och numera, tycks det mig konstigt nog, även Göran Hägglund (kd), på att minska i omfattning.
  Problemen finns, men kommer att kunna hanteras.
  Den aktuella likviditetskrisen känns faktiskt mindre akut än tidigare - och min tro är att tillväxten i Sverige likt Tysklands och Finlands, Norges och Danmarks kommer att öka framöver, till följd av välskötta ekonomier.
  De verkligt stora problemen finns inte i Europa längre trots fortgående kriser i Grekland, Cypern, Spanien, Portugal, och - en mest politiskt sådan - Italien utan i USA och Kina - men även Japan.
  I dessa länder har länge strukturella grepp saknats i ekonomierna, av olika orsaker.
  Ryssland - vars ekonomi dock är liten men landet stort och betydelsefullt - tillkommer: sjunkande gas- och oljepriser kommer att skaka Ryssland ekonomiskt och socialt framöver.
  När började fiananskrisen? Någon som minns?
  I lilla folkpartiet tyckte vi oss se tendenser redan första kvartalet 2008 och Johan Pehrson och jag - då fp-ledamöter i finansutskottet (vi är det alltjämt, då hade Carl B Hamilton ännu inte tagit plats i utskottet, Karin Pilsäter ledde näringsutskottet och Christer Nylander var på väg till kulturen) - sökte i en rapport i april 2008 beskriva problemen i USA med subprimelånens osäkerhet och ekonomiska spridningseffekter för hela världen.   
  Den som alltså tror att jag och andra inget hört, inget sett, inget lärt, kan läsa rapporten från april 2008, vi hade - Johan Pehrson och jag - ett sparsamt besökt seminarium om den.
  Jag är glad att kunna säga att en av de mest insiktsfulla ekonomerna i det här landet, Sten Westerberg, var på plats liksom Swedbanks USA-expert på bolåne- och obligationsfrågor  Jonny Sylvén, sedan 2011 på Bankföreningen.
  Håll tillgodo, det är även i efterhand dynamit i denna rapport, långt före någon trodde att Lehman Brothers skulle skaka hela det internationella finanssystemet:
      http://www.folkpartiet.se/var-politik/rapporter/
      Se skatter och ekonomi - april 2008
Nyckeformuleringen i rapporten är denna:
"Det som skulle kunna orsaka problem enligt finansinspektionen är om de internationella marknaderna för kortfristig och långfristig upplåning skulle fungera sämre. ECB har ingripit med likviditetsstöd då utlåningen mellan bankerna i euroområdet inte fungerat väl. Man kan inte utesluta att ökad oro på de internationella finansmarknaderna skulle påverka den svenska banksektorn negativt. Bankerna kan inte vara bundna till finansiering på den svenska marknaden."
   Tråkigt att så få valde att lyssna i april 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar