Motion till landsmötet 2013
Nej till upprepade omröstningar om partinamnet
Mitt förslag
Jag yrkar att landsmötet beslutar att frågan om ändring av partinamn – sedan beslut träffats om att avvisa namnbyte genom omröstning vid ordinarie landsmöte – inte åter kan bli föremål för beslut vid nästkommande ordinarie landsmöte utan först efter två ordinarie landsmöten eller fem år.
Motivering
Även vid Landsmötet 2011 förekom förslag att ändra partinamnet. Och 2009 avvisades t.ex. förslaget att byta Folkpartiet till namnet Frihet och Ansvar samt ett antal ytterligare kreativa förslag. Beslutet träffades omedelbart före landsmötesmiddagen som, om namnet ändrats just då, kunde blivit hågkommen för annat än underhållningen.
Efter ett upprop den 14 juli 1934 om bildande av Nya Folkpartiet, bildades den 5 augusti ett nytt parti av de två tidigare splittrade, med namnet Folkpartiet. Detta parti behöll sitt namn – trots nya partiprogram 1944, 1962, 1972 och 1982.
Vid 1990 års landsmöte, efter en motion från David Nyström i Gävle, bytte partier dock namn till Folkpartiet liberalerna. Motivet var i första hand att markera den liberala tillhörigheten i en ideologiskt turbulent tid då både moderaterna och andra sökte ikläda sig den vackra liberala dräkten, utan att i grunden acceptera den liberala ideologin som bärare av både socialt ansvar och frihet under samma ansvar.
Nu har Folkpartiet liberalerna vid sju landsmöten efter varandra sedan senaste partiprogrammet antogs i Göteborg 1997, nämligen 1999 i Lund, 2001 i Stockholm, 2003 i Västerås, 2005 i Göteborg, 2007 i Västerås, 2009 i Växjö och 2011 i Karlstad, haft motioner, diskussioner och voteringar om partinamnet.
Vid samtliga dessa tillfällen har majoritet förelegat för att bibehålla partinamnet Folkpartiet liberalerna.
Likväl förekommer det debatt att byta partinamn. Det är enligt min mening inte rimligt att debattera denna fråga vid varje landsmöte.
Det är mot den bakgrunden jag ovan har skrivit, i kortfattad form, hela den nu mer än 100-åriga liberala historien vad gäller partinamn.
Om vi fortsätter att ha möjlighet att vid varje enskilt landsmöte byta namn på partiet, ligger det i farans riktning att vid något tillfälle blir det namnbyte, till något som en tillfällig majoritet vill ha.
Jag menar att efter de sju omröstningar som förevarit måste det nu till restriktioner vad gäller möjligheterna att vart och vartannat år byta partinamn – när det är politikens innehåll som är det väsentliga.
Därför vill jag att landsmötet skall ge partistyrelsen i uppdrag att se till att i stadgarna skrivs in att det inte skall finnas möjlighet att ta upp frågan om partiets namn förrän minst fem år – eller helst tio - förflutit sedan senaste ordinarie landsmöte behandlat frågan och genom omröstning bland ombuden fastställt partiets namn.
Det innebär också att jag vill avvisa varje försök – och oavsett argument – att i närtid ändra partinamnet.
Med den stadgeändring jag förslår skall träda i kraft 2013 skulle första möjliga tidpunkt för ändring av partinamnet bli vid det ordinarie landsmötet 2017. Det är bra också av ett annat skäl: Då kan vi socialliberaler koncentrera oss på att göra ett bra och liberalare Sverige ännu bättre med ett ännu större socialliberalt inflytande i regeringen 2014-18.
lördag 1 juni 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar