fredag 3 augusti 2012

3 aug: Sveriges ambassadör i Vitryssland utvisad


Ambassadör Stefan Eriksson informerar i riksdagen intress-
erade om utvecklingen i Belarus (Foto: Gunnar Andrén)
President Lukasjenko har idag utvisat Sveriges ambassadör i Vitryssland Stefan Eriksson.
   Motivet är att ambassadör Eriksson ägnat sig för mycket åt att odla kontakter med den politiska oppositionen och särskilt att han har valt att främja mänskliga rättigheter.
   President Lukasjenkos beslut är begripligt och förståeligt, ja, rent av logiskt.
  Jag känner Stefan Eriksson och kan intyga att han är just den sortens diplomat som Lukasjenko inte tolererar: Håller demokratins fana högt, räds inte att säga sin mening.
  För Stefan Eriksson är det närmast en ära att bli utvisad av en sådan "president" som Lukasjenko.
  Domen över denne man kommer att bli historiskt hård.
  Utrikesminister Carl Bildt har klargjort att den tilltänkte nye ambassadören från Vitryssland inte är välkommen i Sverige och att två andra vitryska diplomater i Sverige manas lämna vårt land.
  Det är från diplomatiska utgångspunkter rimliga motåtgärder.
  I sakfrågan har Bildt alldeles rätt: Det som hänt visar enbart den sanna karaktären hos Vitrysslands  så kallade president. Aktionerna i december 2010 efter det löjeväckande presidentvalet, då massor av demonstranter attackerades av polis i centrala Minsk, var bara en alltför tydlig demonstration: Lukasjenko litar inte på "sitt" folk.
  Och på den punkten har han rätt. Om det funnes tankefrihet i Vitryssland i stället för en regim buren på bajonetter skulle regimen falla före middagskaffet ens börjat planeras.
  Vitrysslands Lukasjenko är den svagaste politiske ledaren i hela Europa.
 - - - -
Två ting till, som ligger lite tillbaka i tiden:
1. I min reserapport från mitt och tre andra riksdagsledamöters (Cecilia Wigström ,numera Nilsson, Axel Darvik och Karin Granbom Ellisson) besök i Vitryssland 2005 skrev jag den 10 oktober bland annat följande rader:
"Besök hos Storbritanniens ambassadör.
  Den 3 oktober besökte vi Storbritanniens ambassadör i Minsk. Han berättade om tilltagande maktutövning från presidentens sida.
  Gatunamn har ändrats för att passa presidenten, människor tvingas jobba på 12-månaderskontrakt för statliga arbetsgivare - som säger upp de är regimkritiska.
  Allt fler administrativa lagar skapas för att försvåra kontakter med utlandet.
  I staden Baranovitji, cirka 15 mil från Minsk, besökt vi Nikolaj Statkievitj, en (f.d.) partiledare för vitryska socialdemokraterna, dömd till två års fängelse för att i Minsk ha anordnat en demonstration mot presidenten.
OSSE, Oberoende journalistförbundet och kamp mot trafficking
Den 4 oktober besökte vi OSSE-kontoret där svensken Åke Peterson nyligen blivit chef.
  Före lunch träffade vi det oberoende journalistförbundet för att informera oss om yttrande- och tryckfrihetssituationen.
  Det berättades att i början av 2005 fanns det 21 regionala, fria tidningar. Nu fanns bara 16 kvar.
  Vi uppmärksammades också på att ny medielagstiftning planeras.
  Denna kommer innebära att det i stort sett blir omöjligt att grunda en tidning, att utländskt stöd förbjuds och fler anledningar ska kunna göra det möjligt att stänga ned en tidning.
  Utöver detta träffade vi representanter för IOM (Internationela Organization for Migration) och det vitryska inrikesministeriet som deltagare i det SIDA-stödda traffickingprojektet.
  Statistik visar att antalet unga vitryska kvinnor och män som säljs att användas för sexuella tjänster i andra länder ökar. Arbete läggs ned för att bryta denna utveckling.
  Vid en mottagning arrangerad av mininster Stefan Eriksson vid Sveriges representation i Minsk hade vi nöjet att träffa en rad företrädare för den vitryska oppositionen, inklusive förutvarande statschefen Stanislaw Slushkevich, 1991 undertecknare av Vitrysslands självständighetsförklaring, nu allvarligt trakasserad av presidenten Lukasjenko.
2. Jag ställde den 13 april 2005 denna fråga till dåvarande svenska regeringen:
Stöd till Vitrysslands demokrater (Fråga 2005/06:1418 av Gunnar Andrén (fp) till utrikesminister Carin Jämtin)
Regeringens stöd till Vitrysslands demokrater
  Sedan den 25 mars är den vitryske presidentkandidaten Aljaksandr Kazulin, representant för det socialdemokratiska partiet Hramada, häktad och internerad efter att ha gripits utanför varuhuset Nemiha i Minsk. Gripandet hade föregåtts av att Kazulin - efter att ha blivit nedslagen bakifrån efter ett samtal med Omonöversten Pavlitjenka utanför ett häkte i Minsk, dit många demokratiska demonstranter förts för påstådda brott mot allmänna ordningen (vilken ej tillåter icke myndighetssanktionerade demonstrationer) - manat sina meddemonstranter att vända.
  Häktningen uppges emellertid avse dels brott den 17 februari mot 339 § i vitryska strafflagen, då handgemäng lär ha uppstått då Kazulin efter att ha blivit registrerad som presidentkandidat nekades tillträde till det nationella presscentret, dels brott den 2 mars mot samma paragraf; Aljaksandr Kazulin nekades tillträde till allvitryska folkkongressen.
  Det ligger i farans riktning att även den oberoende presidentkandidaten Aljaksandr Milinkevitj kommer att gripas och anklagas för uppenbart konstruerade ”brott” om inte den demokratiska oppositionen ges stöd.
  Mot denna bakgrund önskar jag till chefen för utrikesdepartementet Carin Jämtin få framställa denna fråga:
  Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att dels tydliggöra och markera sitt stöd för den demokratiska oppositionens företrädare i Vitryssland, dels stödja de opinionsbildande organisationer i Sverige som verkar mot den nuvarande antidemokratiska regimen i Vitryssland?
---
Byte skedde på utrikesministerposten i de dagarna och den 26 april 2005 svarade Jan Eliasson (s):
Gunnar Andrén har frågat vilka åtgärder utrikesministern avser att vidta för att markera sitt stöd till den vitryska oppositionen men även vilket stöd opinionsbildare i Sverige bör få.
  Sverige och EU har den senaste tiden sänt mycket tydliga budskap till den vitryska regimen att det sätt på vilket presidentvalet genomfördes och de förföljelser av oppositionella som observerades i samband med presidentvalet den 19 mars inte kan accepteras. En viktig åtgärd är de sanktioner i form av visumrestriktioner som EU beslutat införa mot 31 ledande personer i den vitryska statsapparaten, inklusive president Lukasjenko. Det är viktigt att sanktionerna mot ledningen inte uppfattas som isolering av det vitryska folket. Sverige och EU vill självfallet tvärtom minska isoleringen av det vitryska folket. EU finansierar därför sedan november 2005 bland annat radio- och tv-sändningar till Vitryssland som ett steg i att bryta landets isolering.
  Det är angeläget att visa fortsatt tydligt stöd för de demokratiska krafterna i Vitryssland. Att oppositionen i så stor utsträckning lyckats samlas för demonstrationer i centrala Minsk, trots allvarliga hot om repressalier, är ett viktigt steg framåt för de demokratiska krafterna i Vitryssland. Under svåra förhållanden och stor personlig risk har oppositionskandidater och deras anhängare lyckats erbjuda det vitryska folket ett alternativ. De som arresterats när de försökt utöva sina politiska rättigheter måste omedelbart släppas. Det är nu avgörande att på alla sätt stödja deras fortsatta arbete och öka våra ansträngningar för en demokratisk utveckling i landet.
  Därför har regeringen bland annat föreslagit att EU bör bjuda in företrädare för Vitrysslands oppositionella krafter till Bryssel. Detta skulle sända ett tydligt budskap till den vitryska demokratiska rörelsen att Europas stöd är genuint och långsiktigt och inte riktar sig till enskilda personer i oppositionen. Sverige vill se att EU ökar sitt engagemang för Vitryssland och i högre utsträckning än hittills agerar och reagerar med anledning av händelseutvecklingen i landet.
  Sverige är i dag en av de största bilaterala biståndsgivarna till Vitryssland. Stödet uppgick under 2005 till ungefär 40 miljoner kronor. Detta bilaterala stöd kommer fortsatt att öka framöver. Att bidra till framväxten av ett moderniserat, demokratiskt och pluralistiskt vitryskt samhälle är det långsiktiga målet för vårt utvecklingssamarbete med Vitryssland.
  Vi fäster stor vikt vid att motverka ytterligare isolering och främja ökade internationella kontakter för den vitryska befolkningen. Kontakterna med det vitryska samhället måste breddas. I detta sammanhang spelar svenska ideella organisationer som samarbetar med vitryska parter en central roll..
Jan Eliasson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar