fredag 31 augusti 2012

30 aug: Hur tänker Företagarna?

I ett TV-program (30 aaug) kritiserade Företagarnas verkställande direktör Elisabeth Tand Ringqvist, tidigare verksam inom centerledda organisationer och myndigheter, den av regeringen - och av folkpartiets riksdagsgrupp stödda, kan tilläggas - kommande sänkningen av den svenska bolagsskatten.
   Kritiken är totalt obegriplig.
    Den kan endast förklaras med organisationens - likt så många andras - ständiga vilja att synas och vilja att komma med i TV, budskapet må sedan vara hur korkat som helst.
   (Den anknyter visserligen till Svenska Näringslivs föraktande attidtyd förra gången sänkningen av bolagsskatten genomfördes, från då 28,0 till 26,3 procent; den gången var det SN:s verkställande direktör Urban Bäckström, annars ofta förnuftig, som hade argument mot, inte tunga precis, om sanningen skall fram) som ansåg den verkningslös; tänker alla företagarorgansiationer att det är bra med 28 procents bolagsskatt? Varför i så fall inte 40 procent som den var på den socialdemokratiska tiden före 1991?)
  Det är inte bara så att i Storbritanninen - där London ligger och lockar många företag att placera sina huvudkontor, beslutat att sänka sin bolagsskatt från 26,0 till 22,0 procent i hopp om att företag från bland annat vårt land skall flytta dit, utan i allt fler länder lockar länderna investeringar och företag med låg skatt.
   Det kan man tycka olika om - men som ansvarsfull politiker måste man förhålla sig till detta.
   Jag tillhör dem som fullt ut anser att vi skall ha kvar företag och deras huvudkontor i Sverige, då måste vi vara konkurrenskraftiga på bolagsskattesidan.
  De av annan åsikt och som nu ondgör sig över att företag och vinster - och ytterst jobb - flyttar ut, och motsätter sig en konkurrenskraftig bolagsskatt, de har inget skäl att klaga:
   Man kan inte både ha kakan kvar och äta den.
   Jag vill ha den kvar.
   Men det finns ett skäl till för att ha en lägre bolagsskatt än nu är fallet: Det är behovet av kapitalbildning.
   När företag delar ut pengar till sina ägare, då skall de beskattas.
   Men så länge pengarna (vinsterna) är kvar i företagen och används till investeringar och anställningar, forskning och marknadsföring, då bör bolagsskatten vara så låg som möjligt.
  Detta begriper uppenbart s-ledaren Stefan Löfven, jag är glad över att också fler partier utöver folkpartiet har insett detta viktiga samband: Det är bra att pengarna finns kvar i företagen, det ger trygga jobb och nya jobb.
   Kritiken mot sänkt bolagsskatt från Företagarna är Sverige-, företags- och jobbfientlig.
   Tror kritikerna  att pengarna gör bättre nytta i Anders Borgs kassakista än i företagen där de skapats!?

3 kommentarer:

  1. GA pekar fel i sin länk,
    prova istället http://www.foretagarna.se/ och vad läser vi väl där

    "Thand Ringqvist poängterar att en generell sänkning av bolagsskatten inte kommer de mindre företagen till del i första hand utan främst gynnar redan etablerade stora och medelstora företag."
    Detta avfärdar GA med" Kritiken är totalt obegriplig."
    Saklig argumentering, eller?
    Han(GA) fortsätter:" Den kan endast förklaras med organisationens - likt så många andras - ständiga vilja att synas och vilja att komma med i TV, budskapet må sedan vara hur korkat som helst."
    Endast sa Bill, förklaras sa Bull

    SvaraRadera
  2. Hr Bengtsson
    Tack för den kommentaren.
    Tand Ringqvist logik är ju briljant: En sänkning kommer inte de mindre företagen till del utan främst gynnar de redan etablerade företagen.
    Inget blir nästan inget blir ...
    Det är en totalt obegriplig kritik: Skatten sänks ju procentuellt.
    Kommentaren från hr Bengtsson är tok i mössan.
    Vi som arbetar för bättre företagarvillkor - och att staten inte skall lägga beslag på överskott utan låta pengarna arbeta vidare i företagen har uppenbart en mycket, mycket lång väg att vandra innan vi får opinionsmässigt stöd av Företagarna och hr Bengtsson.
    Men det kunde ha varit värre - jag kunde fått stöd från dem. Då hade min tid varit ute.
    GA
    3 sept 2012

    SvaraRadera
  3. "Thand Ringqvist poängterar att en generell sänkning av bolagsskatten inte kommer de mindre företagen till del i första hand"
    Kan man få ha denna åsikt?

    "Den kan endast förklaras med organisationens - likt så många andras - ständiga vilja att synas och vilja att komma med i TV"
    Är detta ditt uttalande ett exempel på härskarteknik, lilla gubben.
    Mvh Gammal Gubbe/Bengtsson

    SvaraRadera