lördag 27 november 2010

14 nov: I Eskilstuna

Litterärt Gästabud i Eskilstuna - en årlig tillställning som Eskilstuna-Kuriren (lib) anordnar, förr i det nu nedbrunna Stadshotellets stora festsal, nu i de rustade lokaler som Bolinder Munktell en gång gjorde bland annat vägmaskiner i. Den lokal som i dag används heter Lokomotivet.
Årets kulturpris från Eskilstuna-Kuriren delas ut till Eskilstunasonen Fredrik Lindström. Det är på 40.000 kr och finansieras av Eskilstuna-Kurirens stiftelse som jag råkar tillhöra. En särskild jury, ledd av Karin Bogen som är Assa-anställd men i detta sammanhang just tillhörande EK-stiftelsen, har utsett pristagaren.
Fredrik Lindström är verkligen underhållande och i sitt tacktal diskuterar han både ordens värde och kulturens. Gensvaret är stort.
Morgan Alling, Christina Jutterström, Paolo Roberto är de kanske mest kända andra författarna.
Konferenciern Patrik Uhlman, EK:s kulturredaktör, meddelar just i början av evenemanget att en annan av EK-bokföreläsarna just har avgått som socialdemokratisk partiledare. Mona Sahlin var gäst vid 1996 års evenemang, ser man på de långa vepor som finns uppsatta i Lokomotivet.
Jag märker en sak: Gästerna vid detta litterära evenemang återkommer. Varför? De är nöjda.
Strax före det hela talar jag med Christina Jutterströms make Ingemar Odlander. Han säger sig ha hört rykten om Sahlins förestående avgång. Han får rätt fort.
Harald Åström träffar jag i en paus. En av Eskilstunas verkliga kulturprofiler, som fortfarande skriver i EK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar