onsdag 2 november 2011

2 nov: Svenska journalister och att motverka en god sak

Alla önskar vi att de journalister, svenska och andra, som av regimer av olika slag, fängslas under sin yrkesutövning blir fria, ju f;rr desto bättre. Det som hänt i Etiopien och Eritrea - och norrmän i Kongo - är fruktansvärt.
Men vad bör UD och Carl Bildt göra?
Resa till Addis Abeba och Asmara?
Ja, om garantier finns för att det lyckas med uppsåtet att få loss Dawit, Johan P och Martin .

Nej, om det är svensk demonstrationspolitik.
Utrikesminister Carl Bildt lyckades få Norges statsminister Jens Stoltenberg att vid Etiopiens premiärministers Meles besök i Oslo att ta upp de svenska journalisternas situation i Etiopien.
Det är ett land där domstolarnas självständighet är lika stor som den som lyckas åla genom en esskornett - jag vet, jag har träffat flera av dagens makthavare i Etiopien.
De har - tro inget annat - en annan syn på rättvisa än vi har i Sverige.
Och de är stolta, vill inte bli förolämpade.
Utrikesministern lyckades också mobilisera en rad ambassadörer fran EU och till och med USA att genom sin närvaro vid domstolsförhandlingarna i Addis tydliggöra att detta enorma övergrepp på fri journalistik är totalt oacceptabelt för den som menar något med meddelarfrihet och demokrati.
Men när till och med riksdagsledamöter och chefredaktören för mitt gamla fackorgan Journalisten - jag var en gång chefredaktör för Tidningsutgivaref]renignens Pressens Tidning och tillämpade redan då pricipen att det är bättre att tänka med huvudet än att använda det blott som hatthängare - kräver att Bildt skall uttala sig i ett rättsrärende som detta, då säger man i själva verket samma sak som regimen i Addis sysslar med:
Rättsfrågor skall avgöras av politiker.
Jag är helt emot detta. Totalt.
I själva verket bör man angripa Etiopiens premiärminister och hans s.k. justitieminister för att de uttalar sig i en rättsfråga och därmed föregriper domstolens prövning.
Om vi skall hjälpa Dawit, Johan och Martin - och det skall vi göra med alla medel som funderar och som dessa länder förstår, då måste vi se till att domstolarna är fria och inte underställs politiska förhandsavgöranden.

Vi måste använda vara huvuden att tänka med, inte för att sätta skygglappar för verkligheten.
Jag är glad över alla svenskars engagemang för journalistisk frihet och rättvisa.
Men det vore bra om fler tänkte före de skrev eller uttalade sig så att det i sjäva verket motverkar en god sak.

2 kommentarer:

  1. " Läraren frågar Gunnar:

    -Om du har 10 äpplen, och tar bort nio av dom (dvs 90%), hur många har du kvar?

    - 11 äpplen, svarade Gunnar"

    Beskriver rätt bra hur du räknar matematik va?

    -Dew

    SvaraRadera
  2. Att motverka en god sak;
    ."Företaget Sodexo tvingas betala tillbaka 20 miljoner kronor till Stockholms läns landsting. Anledningen är att företaget, som driver en av länets hjälpmedelscentraler, i mer än ett år fortsatt att ta betalt för rullstolar och andra hjälpmedel också sedan användarna avlidit. "
    ..................................
    Sodexo putsade svar i matenkät

    17 september 2010 kl 14:03, uppdaterad: 17 september 2010 kl 14:04

    I en rapport till ansvariga politiker och i annonser har siffrorna friserats för att visa att fler är nöjda med Sodexos sjukhusmat. I själva verket tycker inte ens hälften av patienterna att maten smakar bra visar SvD:s granskning.
    Källa http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sodexo-putsade-svar-i-matenkat_5344081.svd

    SvaraRadera