torsdag 26 november 2015

19 mars 2015. Pressmöte i ABF-huset

Dagens pressmöte äger rum i ABF-huset där direktören, forskaren och docenten -- samt förre tidningsutgivaren - Stefan Melesko föreläser om pressens kris. Han har förstås rätt: Tidningarna har inte förutsett framtiden, det är illa.
(Detsamma kan sägas om nationalekonomer: dåliga siare, utmärkta obducenter.)
I salen finns mängder med bekanta med en sakkunskap som är imponerande. Att ingen - allt från östen Johansson och Sverker Lindström tilll Sigfri Leijonhufvud, Olof Kleberg, Elisabeth Crona och Stig Jutterström, inte lyckats förutspå hur ungdomar och andra föredrar digitala medier framför de gamla papperstidningarna - som ju numera endast tycks ha funktionen att deras redaktioner tar fram de nyheter, finansierade i huvudsak med annonsbudskap, som eterkanalerna sedan gratis sänder ut till än fler mottagare. Ja, hur skall detta sluta?
  Tänk t.ex. om DN.Debatt inte funnes?! Då skulle ju Efter fem i P1 och Ekot behöva ta reda på alla dessa intressanta åsikter som är nyheter själva - eller korta ned sändningarna till en minut eller två, den tid det räcker att läsa upp dagens regeringskommunikéer på.
  Jag tror alltså inte att papperstidningarna dör, tvärtom. Det tryckta ordet, som man även i digitaliserad form kan söka, kommer att stå starkt.
  Problemet är - där har Stefan Melsko rätt - att just nu är det andra som drar nytta av att nyheten är gratis.
  Men god journalistik och bred bevakning kostar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar