tisdag 25 januari 2011

5 jan: Besök hos ambassadören

Lite regnigt, nej, ganska mycket regn i Lissabon denna dag - men ut på staden för att se sig om, vi hinner med ganska mycket.
Vi tar åter bergbanan nära hotellet och börjar sedan vandra, vi tycker att vi har god tid. Målet är den svenska ambassaden, belägen på Rua Sacramento Lapa 41.

Vi är inviterade till lunch hos ambassadören Bengt Lundborg med fru Jane.
Här måste jag skjuta in: Hur länge har jag känt Bengt Lundborg?
Svaret är sedan 1960.

Hur då?
Jo, Bengt och jag konfirmerades samtidigt på Villa Fridhem utanför Visby den sommaren och kom att bo i samma rum. Pastorn var kyrkoherden i S:t Görans församling Karl-Erik Swärd, och inte minst hans hustru Annicka. Sonen Lars blev sedermera också präst.

Så det är lite drygt 51 år sedan vi träffades och umgicks- och sedan dröjde det lite drygt 40 år innan vi sågs igen, i Budapest där Bengt hunnit bli ambassadör 2003. Sedan har vi träffats lite till och från - efter 50 år har man ju förlorat de flesta konfirmationskamrater men Claes von Hofsten var jag kollega med på SvD på 1970- och 80-talen och Kerstin Johansson, född Erikson, från Rydboholm blev jag klasskamrat med i Borås, långt senare blev hon under decennier en institution på Handelshögskolan i Stockholm.
Men åter till Lissabon. Vi vandrar gata upp och gata ner, tiden rinner iväg, det är svårt att riktigt förstå avstånden, men vi följer ringlande gator och hittar exakt, lite blöta eftersom regnet tilltar.
Den svenska ambassaden i Lissabon köptes av dåvarande ambassadören Sven-Fredrik Hedin, en mycket god affär. Den ligger inte långt från flera andra ambassader, bland annat USA:s där bevakningen är påtaglig.
Men den svenska är verkligen sevärd och fredlig. Vi blir mycket väl emottagna och förplägade och jag har också nöjet att bli utförligt informerad om Portugals politik och inte minst ekonomi, eftersom Bengt bara någon dag tidigare tillsammans med vår vice riksbankschef Lars Nyberg gästat Portugals motsvarighet Carlos Costa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar