onsdag 18 maj 2011

18 maj: Skatteavtalet med Peru

I dessa dagar skrivs det åtskilligt om skatteavtalet med Peru.
Men det sades upp av riksdagen på förslag av skatteutskottet för några år sedan. Jag var själv med och gjorde detta, med den kritiken att regeringens syntes vilja dölja alltihop för det var så pinsamt.
Så förslaget kom från Persson-regeringen som ett så kallat medmera-tillägg till en helt annan fråga.

Jag sade i skatteutskottet i från att det skall vara enskilda betänkanden för varje skatteavtal, uppsagda eller inte, som Sverige ingår.
Det har det också varit därefter.

När jag studerade skatteavtalet med Peru som ingicks för många år sedan fanns det enorma brister. Det hade en gång ingåtts för att ge stimulans åt investeringar i Peeru, det är helt i sin ordning.
Men sedan hade skrupelfria skatteplanerare börjat använda avtalet för att minska skatten i Sverige utan att göra några reella invsteeringar i Peru. Det är sådant som får bland andra mig att se rött. Kapitalägare gräver sin egen grav - och andras.

Nu finns ett 20-tal sådana här skatteärenden i process i Sverige om totalt 1,8 miljarder - den omskrivne Bertil Viillards andel av detta är alltå 1,3 procent.
Återstår alltså att reda ut har övriga cirka 98,3 procent hanteras - det handlar då om cirka 1.977 miljoner som undandragits beskattning som Sveriges riksdag beslutat skall ske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar