torsdag 2 februari 2012

2 feb: Statministerns frågestund

Nyss bevistade jag statsministerns frågestund i riksdagen. Låt mig uttrycka det så här:
- Frågorna avslöjar frågeställarna.
Det finns bra och relevanta frågor. Och andra.
Om jag börjar med största partiet, socialddemokraterna, så var det intressanta frågor om den svenska forskningspolitiken efter det mycket tråkiga beskedet om Astra Zenecas nedläggning i Södertälje (och på andra platser i världen - mindre ofta omtalad). Forskningspolitik är för Sverige otroligt viktigt, kanske inte så lätt att sätta dagligen på tidningens förstasida men avgörande för vårt lands framtida välfärd.
Några förslag att komma med hade inte de socialdemokratiska debattörerna. Det är det vanliga.
Men jag kan däremot bidra med ett förslag, som jag länge torgfört:
- Öka avdragsrätten i forskning och utveckling till exepelvis 150 procent i skattedeklarationen från företaget - det skulle i längden inte ge staten mindre intäkter med från vinstgivande företag, men beskattningen skulle förskjuta i tiden. Det vore en bra affär för företaget, Sverige och svenskarna.
Att Ericsson som häromåret lade ner i Lund och nu
AstraZeneca i Södertälje är allvarliga indikationer på att forskningen i sin tillämpade form måste stimuleras.
Men så hade socialdemokraterna också 3-4-5 frågor om utanförskap och arbetslöshet. Här synes den röda färgen tydligt även om det finns många varianter av rött, ibland är den färgen nästan genomskinlig. Så var det i dag: anklagelser men inga lösningar. Socialdemorkaterna underskattar väljarna på den här punkten: Man måste kunna visa resultat, och det klarar statsministern med lätthet att göra.
Moderaternas gruppledare, annas ofta mycket duktig, ställde en fråga om socialdemokraterna. Talmannen borde inte ha tuillåtit den frågan. Statsministern skall svara på frågor som rör regeringen. Det kan man inte påstå att regeringenen i det avseendet gör.

Miljöpartiets frågar Fustav Fridolin visade än en gång att han är en god retoriker - man vad vill miljöpartiet? Vackra lika vackert som sin partiledare?
Carl B Hamilton ställde som vanligt en relevant fråga, särskilt om vindkraft som inte fungear i råkalla tide.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar