onsdag 28 oktober 2015

28 oktober 2015: De fyra nej-sägarna

Fyra stater, Ungern (57), Rumänien (45), Tjeckien (30) och Slovakien (14), tog förra året emot 141 miljarder kr netto från Europeiska Unionen. Stora finansiärer var Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Sverige och Holland av dessa penningöverföringen inom ramen för EU.
  Om detta erinrar Eskilstuna-Kurirens (lib) politiske redaktör Alex Voronov i anslutning till att EU-ländernas stats- och regeringschefer den 22 september beslutade att ta emot 120.000 flyktingar från främst Grekland och Italien.
  Dessa fyra länder motsatte sig dock att ta emot en enda flykting.
  Men bidragen från andra länder är de beredda att ta emot.
  Hycklare!
  Med Ungens Viktor Orbán i spetsen.
  Av de 141 miljarderna till de fyra nej-sägarna står Sveriges skattebetalare för 21 miljarder.
  Medan Tysklands nettobidrag år 2014 var just 141 miljarder kr.

  Frågan är nu: Har Tyskland, Sverige och andra länder råd med fortsatt solidaritet?

18 mars Mer Om seminariet

Det arrangerades även ett seminarium med bland andra Sveriges nya ambassadör i Eritrea, förre EU-parlamentarikern Olle Schmidt - som var utmärkt, sade att vi gjort för lite som misslyckats, helt rätt - och flera andra.
  Jag får återkomma.

18 mars 2015: Dawit Isak i riksdagen

I dag har jag överlämnat ansvaret för riksdagens ständigt lika viktiga uppgift att bevaka vad som händer Dawit Isak, helt orättfärdigt men groteskt godtyckligt fängslad sedan 2001 i Eritrea.
  Jag fick 2010 ta över ansvaret från Cecilia Nilsson (fp), nu blir det en annan Cecilia som tar över, Magnusson (m) från Göteborg.
  Ett bra val!
  Och ett stort tack till båda dessa Cecilior som gjort så mycket för Dawit Isaaks frigivning.
 

18 mars Komemr 1

18 mars 2015: Bostadspolitik i gryningen

Gunnar Ivarsson, Sandberg, Du Rietz och Rolf Jonsson
Kan vi bygga billigare?
  Ja, svarar fyra debattörer som denna dag presenterar en ny debattskrift, 20 procent av kostnaderna kan tas bort bara politikerna - ack, ständigt dessa politiker som ställer till det, endera genom att göra något, oftast fel, eller inte göra något, också det fel - gjorde rätt.
  Författare är Gunnar Ivarsson, Wäst-Bygg, förre ledarskribenten på Dagens Nyheter Nils-Erik Sanderg, byggnadsingenjören Rolf Jonsson och nationalekonomen Gunnar Du Rietz.
Boken är förlagd av Samhällsförlaget, dvs i praktiken Monica Renstig.
  Författarna har rätt anslag, men bortser från att det finns olika intressen att väga samman. Därför. tyvärr, kommer denna bok inte att få det genomslag den förtjänar.
  Bokommissionen, med bland annat Olle Wästberg, Göran Persson och Klas Eklund, presenterade redan tidigare andra förslag, inte heller de får genomslag.
  Orsak: Regeringen Löfven med sin så kallade bostadsminister Kaplan (mp) har missförstått vad som måste göras.

17 mars Kommer 3

17 mars Kommer 2

17 mars Kommer 1

16 mars: Kommer 3

16 mars 2015: Fp-möte om kvällen

Denna kväll är det också möte i Liberala huset på Dalstigen 1, om socialpolitiken i Danderyd.
  Viktigt att veta vad vi talar om, en bra föredragning.
  Tänk om folk - som ofta uttalar sig mycket tvärsäkert - visste hur mycket arbete som ligger bakom innan politiker tar ställning.
  Efter dagens möte, som samlat ett 20-tal liberaler, vet jag mycket mer än tidigare om sociala frågor i Danderyd. En del saker är mycket skrämmande, även om inga namn nämns. Missbruk våld mot kvinnor, dolda alkoholproblem - ja, i de mest kända familjer tycks dölja sig mycken misär.

16 mars Kommer 2

16 mars Kommer 1

16 mars 2015: Besök hos TAM

På eftermiddagen besök hos TAM.
  Vad är det?
  Jo, ett viktigt arkiv för tjänstemannaorganisationer, beläget i Bromma. Vi får en bra genomgång och får tillfälle titta på bland annat Svenska  Journalistförbundets arkiv.
  Mycket lärorikt!

16 mars 2015: Om Osse

För en del år sedan var jag ordförande i Osse-nätverket i Sverige, en stödorganisation för OSCE som är en av fredsorganisationerna, grundad i Helsingfors 1975 av politikens humorist framför andra Leonid Bresjnev - den lustige Sovjetledaren som ännu 1980 kände igen de olympiska ringarna - och USA:s president Gerald Ford, om nu någon minns honom.
  I Sverige finns en organisation, grundad av Urban Gibson, Sollentuna, för föreningar och enskilda som vill stödja OSCE:s fredsbevarande aktiviteter.
  Jag efterträddes som ordförande i den svenska sektionen av ambassadör Rolf Ekéus, nuvarande ordförande är ambassadör Anders Bjumer. Vice ordförande i svenska Osse är förre chefredaktören Olof Kleberg, en briljant person i många avseenden.
  Nu stundar årsmöte med val och jag som ordförande i valberedningen ägnar förmiddagen åt att skriva till alla de c;a 40 organisationer som är medlemmar.
  Det tar sin tid. Man behöver aktuella e-postadresser och det har aldrig hänt mig att det fungerat.
  Det gör det inte i dag heller.

15 mars Kommer 3

15 mars Kommer 2

15 mars Kommer 1

14 mars Mer om Krusenberg (kommer)

14 mars 2015: Krusenbergskonferesen

Denna lördag har tidningsstiftelserna i Sverige sitt årliga sammanträde, förr i Uppsala, numera på Krusenbergs herrgård - där Karl XII:s likfärd i Ehrenstrahls version finns - inte långt från Alsike kyrka.
  Som vanligt diskuteras viktiga frågor som har att göra med tidningarnas framtid i en svårhanterad mediemiljö. Vad kan och bör göra`s?
  Bland föredragshållarna finns Caroline Dahlman, Kristianstadsbladets politiska redaktör, och Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent på Sundsvalls Tidning, en intressant skribent som jag försökte anställa redan 2001 när jag var politisk redaktör men då fanns tydligen inte förutsättningarna.
  Nu är det opinionsbildning på andra sätt som gäller: Nätet.
  Men på den punkten är jag gammaldags och vill skilja noga på opinionsbildare, opinionsledare och opinionsförmedlare.
  Opinionsbildarna är mycket få jämfört med de andra grupperna, och medlen är allt från tidningar, presskonferenser, böcker, debatter och muntliga möten.
  Här gäller det att hålla tungan rätt, i mun och utanför.

14 mars Kommer 2

14 mars Kommer 1

13 mars Kommer 3

13 mars Kommer 2

13 mars 2015: Hänt denna dag genom åren

  • 251 – Sedan Fabianus har avlidit året innan väljs Cornelius till påve (denna dag, 6 eller 11 mars).
  • 483 – Sedan Simplicius har avlidit tre dagar tidigare väljs Felix III till påve.[1]
  • 1138 – Gregorio Conti väljs att efterträda Anacletus II som motpåve och tar namnet Viktor IV. Sedan den legitime påven Innocentius II har mutat hans anhängare blir han dock övergiven av dem och den 29 maj samma år förmår abboten Bernhard av Clairvaux honom att avsäga sig anspråken på påvestolen.
  • 1781 – Den tysk-brittiske astronomen William Herschel upptäcker ”officiellt” planeten Uranus. Den har tidigare observerats av andra astronomer, men har dittills misstolkats som en stjärna. Herschel tror först, att det är en komet, men med den svenske astronomen Eric Prosperins hjälp räknar man ut att himlakroppen har en nästan cirkelformad omloppsbana och att den därför måste vara en planet.
  • 1808 – Vid Kristian VII:s död efterträds han som kung av Danmark och Norge av sin son Fredrik VI, som i praktiken har varit Danmark-Norges regent sedan 1784, eftersom fadern är psykiskt sjuk. Dagen därpå förklarar Danmark krig mot Sverige.
  • 1809 – En grupp adliga officerare inträder i kung Gustav IV Adolfs rum på Stockholms slott för att arrestera honom i en statskupp, eftersom han får agera syndabock för misslyckandet i det pågående finska kriget. Till en början flyr kungen, men efter en dramatisk jakt genom slottet blir han upphunnen på borggården och tillfångatagen. Han sätts sedan i fängsligt förvar och hans farbror hertig Karl blir riksföreståndare.
  • 1894 – Världens första stripteaseshow äger rum på varietéteatern Divan Fayonau i Paris. Föreställningen heter Le Coucher d'Yvette och visar hur en flicka klär av sig inför sitt sänggående.
  • 1938 – Dagen efter att tyska trupper har tågat över den österrikiska gränsen blir Österrike formellt annekterat av Tyskland genom den så kallade Anschluss (anslutningen). Under slagordet att ”de tyskspråkiga landens äldsta område är nu Tysklands nyaste provins” blir Österrike en tysk delstat med namnet Ostmark.
  • 1940 – Sedan Finland och Sovjetunionen dagen innan har undertecknat ett fredsavtal avslutas finska vinterkriget, som utbröt 30 november året innan, klockan 11.00. Finland tvingas i freden avträda stora landområden, däribland betydande delar av Karelen och sjön Ladoga, som tidigare var delad mellan Finland och Sovjet, blir nu helt rysk. Redan året därpå utbryter dock det så kallade fortsättningskriget, då Finland med Tysklands hjälp försöker återta de förlorade områdena.
  • 1942 – Sjutton svenska tidningar blir beslagtagna av den svenska regeringen, för att de har publicerat en artikel om nazisternas tortyr i norska fängelser under den tyska ockupationen av Norge.
  • 1996 – Den psykiskt sjuke Thomas Hamilton går in på en grundskola i Dunblane i Skottland och dödar 16 barn och en lärare samt skadar 15 andra, innan han tar sitt eget liv i ett av de värsta massmorden i Storbritanniens historia.
  • 2004 – Fem personer grips, misstänkta för inblandning i bombdåden på centralstationen i Madrid två dagar tidigare. Gripandena kan ske efter att man har funnit information i en mobiltelefon i en odetonerad bomb.
  • 2013 – Sedan Benedictus XVI har abdikerat den 28 februari väljs argentinske Jorge Mario Bergoglio till ny påve och tar namnet Franciskus I. Han blir den förste påven med latinamerikanskt ursprung.
  • Födda[redigera | redigera wikitext]
    Avlidna[redigera | redigera wikitext]

    13 mars Kommer 1

    12 mars Kommer 3

    12 mars Kommer 2

    12 mars Kommer 1

    11 mars Kommer 3

    11 mars Kommer 2

    11 mars Kommer 1

    10 mars Kommer 3

    10 mars Kommer 2

    10 mars Kommer 1

    9 mars Kommer 3

    9 mars Kommer 2

    9 mars Kommer 1

    9 mars 2015: Mor 96 år

    Margareta, bilden från 1945
    Mor Margareta var född den 9 mars 1919, hon avled efter många års sjukdom den 20 december 1991, bara 72 år gammal.
      I dag skulle hon, som blev student bara 17 år gammal i Halmstad och senare omtyckt läkare i Värnamo, Eksjö, Tranås, Halmstad, Viskafors och Lund, ha fyllt 96 år.
      Många mammor minns med värme, Margareta är inget undantag, jag skulle gärna vilja dryfta olika ting med henne.
     

    8 mars Kommer 3

    8 mars Kommer 2

    8 mars Kommer 1

    8 mars Återvnning - snyggt!


    7 mars Kommer 3

    7 mars För export


    7 mars Kommer 2

    7 mars Kommer 1

    6 mars Kommer 3

    6 mars Kommer 2

    6 mars Kommer 1

    5 mars Kommer 3

    5 mars Kommer 2

    5 mars Kommer 1

    lördag 3 oktober 2015

    5 mars 2015: En högre siffra

    Hur många dog egentligen under Staliens tid vid makten i Sovjetunionen 1924-1953?
      Robert Conquest hävdade 1968 omkring 20 miljoner.
      Men i bok Death by Government (1994) av professor R. J. Rummel (1932-2014) hävdar han att under perioden kring andra världskriget föll fler offer för sovjetiskt folkmord (democide) än för tyskt.
      Barbariet var värre under Stalin än under Hitler, menar Rummel.
      Under de år respektive land låg i krig var risken större för sovjetiska medborgare att dö i sovjetiskt democide än för medborgare i Tyskland och det ockuperade Europa att dö i tyskt democide.
     Totalt dödade Stalin dubbelt så många som Hitler, och Sovjetunionen är ansvarigt för tre gånger så många döda i democide som Hitler.
      Enligt professor Rummel dog 22.502.000 ryssar under åren 1936-1945, men totalt var det 61.911.000 som avled under Stalins tjugonio år vid makten.
      Siffrorna är uppriktigt sagt förskräckliga - eftersom man måste betänka att varenda en av dessa människor en gång var levande, små, lyckliga, förhoppningsfulla, älskade.

    5 mars 2015: Stalin död 1953

    En av världens värsta förtryckare genom tiderna, Josef Stalin, avled 1953 den här dagen. Visserligen är kampen hård mellan de värsta missdådarna genom tiderna, men Stalin - med enligt Robert Conquests Den strora terrorn (1068) ett 20-tal miljoner döda på sitt konto - måste anses tillhöra de värsta.
      Vad sades då från svensk kommunisthåll om denne massmördare?
      Den blivande vpk-ledaren C H Hermansson sade den 9 mars 1953 i Medborgarhuset i Stockholm då kommunistpartiet anordnade en minneshögtid - just det, högtid - till den dödes ära:
       "Stalin är en av hela den mänskliga historiens största personligheter.
       Marxismen, den lära som Stalin behärskade med sådant mästerskap och som han vidareutvecklade till ett nytt och högre plan, förnekar ingalunda de stora personligheternas roll för historiens utveckling. Stalin förstod att ställa hela sin livsgärning i de framväxande, de progressiva, de oemotståndligt segrande krafternas tjänst.
      Därför blev hans liv så betydelsefullt för mänskligheten, därför blev han en gigant i den mänskliga utvecklingens historia.
      Att vara kommunist, det är att ha Lenin och Stalin till föredöme.
      Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän."

    Som om inte detta vore nog, fortsatte blivande vpk-ledaren på detta sätt:
       "Stalin har varit läraren och ledaren inte blott för Sovjetunionens folk, utan för arbetarklassen i alla världens länder.
      I vårt partis fortsatta arbete måste vi bättre än hittills utnyttja och i handling omsätta Stalins lära.
      Lenin och Stalin är och förblir också den svenska arbetarklassens främste lärare."

    Kommentarer är överflödiga.

    4 mars Kommer 3

    4 mars Kommer 2

    4 mars Kommer 1

    3 mars Kommer 3

    3 mars Kommer 2

    3 mars Kommer 1

    2 mars Kommer 3

    2 mars Kommer 2

    2 mars Kommer 1

    1 mars Kommer 3

    1 mars Kommer 2

    1 mars Kommer 1

    1 mars 2015: Dagens sanning

    Numera är alla anträffbara.
      Men sällan närvarande.