torsdag 21 april 2011

12 april: EU-parlamentet

Inte särskilt sent i säng, men tidigt uppe. Vi bor dock mycket centralt i förhållande till EU-parlamentet, på Hotel Leopold en Rue Luxemburg. Man når parlamentet på fem minuter.
Här möts vi först av Göran Färm, Norrköping, och Olle Ludvigsson, Göteborg, båda socialdemokrater. Snart tillstöter Olle Schmidt, fp. Det är kanske för att man vill att det skall vara så men sant är likväl att ingen svensk EU-parlamenterariker har haft sådana framgångar på sina områden som Olle Schmidt.
Jag vet förresten vad hans memoarer bör heta: Ett liv i luften.
Inte hetluften, fast det skulle passa också. Utan runt världen i flygplan, för att ständigt lära nytt.
Olle kan mer än de flesta om världen, kort sagt.
Dessutom är han mycket trevlig.
Efter inledningarna blir det frågor om jag frågar hur många EU-länderna är om tio år. Olle tror att hela Balkan är med, likaså Turkiet, men inte Ukraina.
Vad är EU:s fokus - detta EU, säger jag, som alltid tycks vara i kris men likväl rör sig framåt, ibland slingrigt, ibland i krokar, sällan rakt?
Man är säkert lite präglad av dagens frågor, så Olle svarar - utöver att jordbrukspolitiken står och stampar - EU:s förmåga att uppfattas som en organisation man tillhör, inte står utanför.
Snart kommer också Christopher Fjellner och jag kan inte låta bli, eftersom Jessika Vilhelmsson (m) sitter strax intill, att muttra något om "enköpingsmaffian - snart har den majoritet här."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar