lördag 17 mars 2012

10 mars: Svårt att välja

I dag hade det varit svårt att välja: Skall jag åka till Stiftelsen Pressorganisations årliga konferens i Krusenberg (utan för Uppsala) eller till folkpartiets riksmöte i Västerås?
Hälsotillståndet avgjorde: Ingetdera.
Men det är inte roligt att behöva välja bort saker som man är så viktiga för ens egen utveckling. Krusenbergskonferensen, en gång tillkommen på initiativ av framlidne verkställande direktören på Gefle Dagblad, Kjell Sundin, sekreterare i Stiftelsen i många år, är alltid lärorik med ständigt nya infallsvinklar både från redaktionell och ekonomisk utgångspunkt.
Den samlar årligen de liberala tidningsstifterna som äger liberala tidningar, som Nya Stiftelsen Gefle Dagblad, Stiftelsen Kristianstadspress, Eskilstuna-Kurirens Stiftelse (stiftad av J A Selander, tillsammans med Torgny Segerstedt i Handelstidningen i Göteborg och Anders Pers i Vestmanlands Läns Tidning de främsta publicistiska bekämparna av nazismen och Nazi-Tyskland och därmed självfallet censurerade elleer indragna vid olika tillfällen under början av 1940-talet av dåvarande statliga Informationsstyrelsen), Västerbottens Kurirens Stiftelse, Stiftelsen Skelleftepress, en tidningsstiftelse på Gotland som har inflytande i Gotlänningen, de tre tidningsstiftelserna bakom Upsala Nya Tidning (just nu på lite av ägaräventyr, får man tillägga) och några till, som inte alltid är med - det finns t.ex. en tidningsstiftelse i Skaraborg. Sedan något år leds Stiftelsen Pressorganisation av Ulrika Stuart Hamilton, ordförande, med Anders Frostell, som sekreterare, vidare Maria Arnholm Wallgren, förra VK-redaktören Elgenius, företagaren Martina Lind och några till.
Tidigare ordförande har varit Ingemar Mundebo - presentation överflödig -, Christer Spångberg, numera bosatt i Båstad men under många år verksam i Eskilstuna där han förbättrade medborgarnas tänder, och under 2000-talets senaste år Upsala Nya Tidnings tidigare chefredaktör Jörgen Ullenhag, fram till 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar