tisdag 12 juni 2012

11 juni: Sociala medier


Den utsatte, ansvarige politikerna öde i sociala medier
Det  skrivs i tidningarna - ja, det är det som många läser, 100.000-tals läsare, flera miljoner varje dag - om allt som står att läsa på sociala medier, som denna blogg.
Och så dras det slutsatser om vad som är på gång via mängden av inlägg på sociala medier (antalet alltså), det handlar om kanske 100, 1000, 10.000 eller på sin höjd några tiotiotusentals.
Nej, det som är verkligen opinionsbildande är vad som står skrivet på papper, i  de hånade gammelsmedierna, på papper.
Plus radio och TV.
Twitter och bloggar och vad tidningarna skriver i sina elektroniska utgåvor, t.ex http://www.aftonbladet.se/, http://www.dn.se/, http://www.expressen/ eller, http://www.vk.se/  http://www.st.nu/ eller http://www.ekuriren.se/ - tidningar som jag följer - spelar förstås roll.
Men det är först när tidningarna - med sin "goda jouranlistisk" -  snappar upp eller bevakar twittrar, hemsidor eller andra sociald medier, som det får verkligt stor betydelse för opinionsbildningen.
 (Följ dessutom gärna www.folkpartiet.se/danderyd - en av folkpartiets lokala mest lästa sidor!)
Ta det senaste exemplet: Moderate partisekreteraren Kent Perssons märkliga ut- eller inspel om en äldrevårdsinspektion, ett förslag som nästan redan är genomfört.
Det tillskrivs nu i tidningarna kristdemokraterna - som onekligen varit pådrivande breonde dels på partiets ideologiska förankring, dels ansvaret för äldrefrågorna genom socialdepartementet och den ansvariga, långt ifrån lastgamla äldreministern Maria Larsson - men kommer ursprungligen från folkpartiet i samband med Carema-händelserna (skandal, säger vissa, men var varsam med nyanserna: det som hänt på kommunala äldrehem i Piteå eller Torshälla - där det personliga ansvaret varit noll eller på gränsen till det - är långt värre, jag minns också det som händel i Solna några år sedan, i Trollhättan nyligen eller Klingsta i Danderyd för nu bra många år sedan, i synnerligen kommunala verksamheter) tidigare i år.
Då föreslog folkpartiet  - utan att sociala medier eller ens gammelmedierna - att hela den omsorgsverksamhet som lyder under socialstyrelsen borde kompletteras med en Socialinspektion, med den av folkpartiet initierade Skolinspektionen som förebilld.
De som nu hånar Kent Perss(m) borde fundera - utöver att han kanske inte var helt exakt korrekt informerad om vad som hänt, det kanske man inte kan begära av ett landstingsråd (m) i Örebro - över om det inte är bra att moderaternas förnyesle på det sociala området går vidare. Är inte det det verkligt positiva i sammanhanget? Inte är vi så vana vid det?
Slutligen:
Skillnaden mellan att vara politiker, vald sådan, och twittrare eller allmäntyckare, är att man i varje läge bär ansvar för vad man säger och tycker.
När tog en vanlig deltagare på ett sociald medium ansvar för sina ofta - men inte alltid - hånande, hätska åsikter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar