söndag 15 juni 2014

18 maj 2014: Förtidsröstning

Denna söndag besöker jag en institution för att se hur förtidsröstningen fungerar - ett boende för årsrika.
  Det är inte så många som röstar, skall sägas, jag ser i statistiken att det blev tio avlämnade EU-valsröster under de två timmar som man hade anordnat denna förtidsröstning.
  Jag tycker det är en fantastisk service - som man skall som att vi som ännu inte har samma svårigheter som andra att komma till röstlokal får: att kunna lämna sin (hemliga) röst på den institution man vårdas.
  Ser man det i perspektivet att alla röstar är lika mycket värda, är det ännu bättre. De här tio rösterna är lika mycket värda som de åtta riksdagspartiledarnas, ytterligare ett språkrör samt företrädaren för Fi (inte att förväxla med Finansinspektionen eller Den lede fi(enden) som var så vanlig förr inom militären men numera liknar Vladimir Putin), har tillsammans.
  Varje röst är lika mycket värd, så skall det vara.
  Tänk om folkpartiet i Göteborg hade fått 19 röster till i förra valet?! Då hade socialdemokraterna förlorat ett mandat till även med den föråldrade jämkade uddatalsmetoden med 1,4 som divisor (blir 1,2 från 2018) som tillämpats i många år och som utformats för rättvisa mellan fem partier.
  Nu kommer det att skilja mycket i EU-valet mellan hur mycket olika partiers mandat "kostar". Sannolikheten för att moderaterna och socialdemokraterna får "billiga" mandat är stor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar