söndag 5 juni 2011

3 juni: Oförutsebart (sd)

Häromdagen tog sverigedemokraterna klar ställning mot Kroatien som framtida medlem i EU. Det landet vill man inte ha in, på samma sätt som partiet tidigare i EU-nämnden sagt nej till visumsfrihet för medborgare i Albanien.
Island vill sd däremot skall få bli EU-medlem, har jag förstått.
Däremot vill man att Sverige skall lämna EU, ett EU som partiet dessutom tycker inte skall utarbeta någon gemensam företagsskattebas, CCCTB, vilket ju i praktiken innebär att partiet anser att utländska företag skall få flytta skattebaser från Sverige hur som helst. Sverigevänligt? Nej, Sverigefientligt.
Men allt detta kunde man möjligen tillskriva partiets förvirrade samhällsanalys. Men så kom i onsdags två frågor upp som innebar att enligt grundlagen svensk förvaltningsrätt överlåtes på utländska myndighet, dels i fråga om hantering av bankers kapitaltäckningsregler, dels i fråga om viss EU-representation (EU:s viseeringskodex).
Då inträffar i det första fallet att alla sd-are röstar - en var frånvarande - enhälligt för att Sverige skall avhända sig den aktuella makten över att helt kunna styra svenska bankers kapitaltäckningsregler.
Obegripligt om man samtidigt vill att Sverige skall lämna EU!
Samma sak fast än värre inträffar när det gäller EU:S viseringskodex som behandlats av socialförsäkringsutskottet och som ju har direkt anknytning till synen på imigration till Sverige - nej till beslutet men ja till att överlåta svensk makt till utländsk myndighet.

Detta går ju bara inte ihop.
Totalförvirrat!
Förstår sd-arna att de nu varit med om att besluta att EU:s viseringskodex delvis kan komma att styras från annat håll och göra svensk imigrationspolitik bundet till överväganden som görs där.
Jag tycker detta är bra - för det tvingar andra länder att göra etiska överväganden som de kanske inte annars skulle göra, det är ju lätt att se hur sådant här hantereras totalt principlöst i länder som Italien, Frankrike, Spanien - ja, i Grekland hanteras det inte alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar