måndag 14 maj 2012

12 maj: Partiråd (fp) dag 1



Trots att jag fortfarande är sjukskriven - riksdagen har just denna dag träffat beslut om att jag är tjänstledig från riksdagsarbetet till den 21 juni - har jag anmält mig till folkpartiets partiråd, som äger rum i dagarna två i riksdagshuset, i den andrakammarsal där giganter som Karl Staaff, Hjalmar Branting, Nils Edén, Per Albin Hansson, Rikard Sandler, C G Ekman, Tage Erlander, Bertil Ohlin - jag märker nu hur få kvinnor det varit tidigare i toppolitiken - till min egen tids Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Gösta Bohman, Per Ahlmark och Ola Ullsten för att nu nämnda 1970- och 80-talens ledande företrädare (riksdagen flyttade 1971 till Sergels torg varför t.ex. Carl Bildt, Bengt Westerberg, Anne Wibble (äntligen!) eller Göran Persson faller utanför) stått i talarstolen.
(Även jag har stått där några gånger, då riksdagen flyttat interpellationsdebatter till andra kammaren, bl.a. har jag mött just nämnde hr Bildt där, det minns jag nu,  vi debatterade Rysskland ocheriserade Rysslands utreikespolitiska hådetta sätt:
  Björnen sover, björnen sover,
  i sitt lugna bo.
  Han är inte farlig,
  bara man är varlig.
  men man kan dock,
  men man kan dock,
  honom aldrig tro.)
(Det var en verklig parentes.)
Folkpartiets nya partiprogram är ämnet för dagen - och precis som Jan Björklund (från Schenee, så uttalas det i Viskafors där jag bodde 1953-63) säger, så är den ideologiska programutformningen viktig därför att den ger svaret på många politiskt kontroversiella frågor som inte blivit stridiga  (partipolitiska) eller är föremål för beslut i den aktuella politiska debattens stridsfrågor just nu.
  Ja, varför är ideologi viktigt?
  Jo, brukar jag säga, ideologin ger svaret på vilken riktning ett parti kommer att ta i framtida politiska frågor - när de uppstår.
  Ideologi handlar alltså i grunden om förutsebarhet. (Med demokrati är sättet med bevarande av respekt för andras åsikter hantera konflikter och träffa beslut som alla kan leva med men kanske få älskar.)
   Liberalismen är superklar: Den handlar om frihet och rättvisa och ansvar, om demokrati, tolerans, respekt, solidaritet, kunskap och den enskildes livschanser, den enskildes rätt att leva ett gott liv i samverkan med andra och respekt för andras åsikter; vi har också skyldighet att lämna efter oss ett samhälle med god eller bättre miljö än vi  själva fick ta över, vi måste förvalta detta ansvar  till nästa generation; därför är miljöpolitiken en grundläggande sak för liberaler, inte fritt svävande som för vissa andra partier.
  Men liberalismen är inte kravlös: Du har rättigheter men också skyldigheter, du skall göra din plikt och ta ansvar för andra som har utrustats med mindre goda förutsättningar än du själv.
Och i demokratifrågan är liberalsimen än tydligare: Demokratin äger rätt att försvara sig och mänskliga rättigheter mot dem som med demokratin som grund vill förgöra  eller inskränka den enskildes mänskliga rättigheter.
Jag deltar själv i ett seminarium som leds av regionrådet Mats Persson från Region Skåne och tredje vice talmannen Liselott Hagberg från Nyköping - och som handlar om globaliseringen och dess följder.
  Hur ser till exemepl den framtida svenska arbetsmarknaden ut?
  En av de frågor som ställs gäller: Hur sänker vi trösklarna i globaliseringens tid på den svenska arbetsmarknaden - så att fler får jobb?
Det kommer många kloka synpunkter, debattörer som Bonnie Bernström, Carina Sandor, Jan Ertsborn, Christoffer Fagerberg och fler till kommer med många kloka förslag .
  Själv pläderar jag att vi måste inse att utan företagare blir det  inga företag, utan företag inga arbetsgivare. Vi måste därför bryta den mentalitet som Arbetsförmedlingen (och dess politiska företrädare, de är många) genom decennier tutat i oss, att den kan skapa jobb, detta socialistiska synsätt brytas.
Hur?
Jo, bland annat genom att får ett andra kompletterande verk på arbetsmarknaden som kan skapa jobb (till skillnad från Arbetsförmedlingen - genom att ta sin utgång i efterfrågan, den så kallade marknaden.
Jag kallar idén FIMP, företagare-, idé- och marknadsprövning, där bra, goda, dåliga och galna idéer prövas av erfarna företagare - som kan ge råd.
Vill du inte gå till arbetsförmedlingen och "få jobb" - gå till Fimp och bli företagare, på samma villkor men enligt principen Gör det själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar