måndag 7 maj 2012

7 maj: Europa darrar


Här finns skäl att fundera - blir allt bättre av att man hoppar?

Valutgången i Frankrike blev den väntade (enligt opinionsundersökningarna). Det blev mer än annat en folkomröstning om president Sarkozys ledarstil. Därmed var saken klar. Jag tror få kommer att sakna honom som president, han kommer snart att vara glömd.
(Därmed är inte sagt att Francois Hollande kommer att bli en succé, hans program kan ju bara sluta i svek mot det han utfäst sig att genomföra; tro aldrig på dem som lovar mer i plånboken utan att berätta att de måste till ökad effektivitet och mer arbete för att sådana löften kan infrias; gratis luncher finns inte!)
I Grekland röstade väljarna - ocks som väntat - mot de ansvarstagande partierna.
Men utgången blev ändå inte den katastrof som kunde befaras - utom att ett rent nynazistiskt parti valdes in i parlamentet. Främlingsfientligheten går som ett spöke genom hela Europa, våra svenska invandrarkritiker saknar som alla andra Europapartier som ser invandringen som allt onts upphov en politik för fortsatt välstånd.
Tänk om i Sverige de 600.000 jobbare som har annat ursprung än den svenska myllan helt plötsligt skulle sluta jobba - då skulle vårt samhälle falla sönder, välfärden raseras.

Men med valutgångarna i Frankrike och Grekland darrar åter Europa - och lösningen är bara mer samarbete mellan EU- och euro-länderna, inte mindre som Jonas Sjöstedt och den i andra sammanhang så förnuftige Leif Pargotsky vill och kanske även tror på (mer ovisst).
Deras bevisföring är ju också totalt vansinnig, att ge euron skulden för allt ont, som också  Sverigedemokraterna gör.
Det handlar ju alltid om den egna inrikes finanspolitiken - varför gick det annars åt skogen för Island men inte för Finland, jättebra efter tuff start för Estland men inte Polen, varför går deet bra för Tyskland men illa en rad andra länder inom euro-zonen osv?
Och om Jonas Sjöstedts bevisföring stämde, skulle ju Storbritannien i dag vara ett europeiskt toppland, med egen valuta och en även geografisk isolering som får halvön Sverige att framstå som extremt beroende av Europa.
De verkliga experterna på Europas undergång, författaren Johan Norberg och krönikören Per Lindvall i SvD (allt han skriver om går åt h-lv-t-) kommer, tro mig, att få fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar