måndag 4 november 2013

13 oktober 2013: Nuonaffären (s)

Jag ser att Stefan Löfven (s) på besök i New York vill utreda Nuon-affären (SvD 10 okt).
  Kanske skall han ändå börja i sitt eget parti. Där förklarade ju den då - 23 februari 2009 - talesmannen i energifrågor Alf Eriksson (s) i Varberg, då riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet, att socialdemokraterna "är försiktigt positiva till Nuon-affären" (DN 24 febr 2009).
  Talet om att socialdemokraterna är emot, är en efterhandskonstruktion.
  Det är bara att söka på socialdemokraternas hemsida i Bollebygd för den 24 februari 2009.
  Där finns Alf Erikssons uttalande kvar, i övrigt har det tycks ha raderats. Där framgår ju också att socialdemokraterna fortsätter att vilja att Vattenfall skall arbeta utanför Norden, det tycks man i dag ha glömt.

Så här tyckte socialdemokraterna då det begav sig (felstavningen är inte min, den finns med sedan 2009:


"Alf Eriksson kommneterar Vattenfalls köp av Nuon"
23 februari 2009 11:30


- Vattenfall har redan idag i uppdrag att sätta den förnybara energin främst, men bolaget har investerat för mycket i fossil energi och kärnkraft. Vattenfalls fossilberoende ökar dessvärre också med köpet av Nuon. -

- Positivt är dock att Vattenfalls innehav och kompetens inom havsbaserad vindkraft ökar, säger Alf Eriksson, ledamot i näringsutskottet (s).

- När det gäller finansieringen förutsätter jag att regeringen säkerställt att köpet inte riskerar Vattenfalls investeringar i förnybar energi. Regeringen måste också bli tydligare med att Vattenfall ska vara en ledande kraft för energiomställningen även på marknaderna utanför Norden, säger Alf Eriksson.

- Vi vill att Vattenfall ska fokusera mer på det förnybara framöver. Därför krävs stramare tyglar och vi har föreslagit högre krav på Vattenfalls investeringar i förnybar teknik och elproduktion i bolagsordningen. Regeringen har dock sagt nej. De verkar inte vilja styra Vattenfall överhuvudtaget, säger Alf Eriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar