tisdag 5 augusti 2014

25 juni 2014: EU-nämnden inför toppmötet

EU-nämnden sammanträder mitt på dagen för att statsministern skall förankra regeringens linje i riksdagen inför det EU-toppmöte som skall hantera viktiga utnämningar den kommande mandatperioden.
  Vad Sverige tycker är egentligen klart: Vi ogillar att EU-parlamentet kräver att inte bara få rösta om EU-kommissionens ordförande utan också nominera densamme.
  Jag instämmer.
  Om EU skall vara en förening av länder - medlemskapet är frivilligt - måste också ländernas regeringar vara de som beslutar om kommissionens ledning och övriga ledande befattningar.
  Federalisterna, och sådana finns även bland liberaler - jag tillhör inte dem utan tror att EU:s främsta styrka ligger i minoritetsskyddet i alla avseenden, ekonomiskt, politiskt, kulturellt - vill ge parlamentet avgörande inflytande.
  Det är fel. För om så skall ske måste EU-parlamentet också bli ekonomiskt och politiskt ansvarigt inför väljarna och det är det inte.
  Man kan inte ha en styrelse som är tillsatt av någon annan. Nuvarande fördelning av makt inom unionen är väl avvägd.
  Och skall sanningen fram, och det skall den utom i Aftonbladet (s), gillar inte heller jag ett val av Jean-Claude Juncker, Luxemburg. Det är inte vad Europa behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar