torsdag 16 december 2010

14 dec: Morgon Johansson (s)

Morgan Johansson (s), en av de stora arkiteketerna bakom socialdemokraternas valnederlag 2010, tycks ha vaknat till. Nu vill han plötsligt att FRA-lagen skall bestå men uttalar för socialdemokraternas del att man också vill att Säpo skall få nyttja FRA:s kunskaper om signalspaning i kabel.
På tvärs mot vad socialdemokraterna deklarerat under flera år.

Men det är dumt att raljera över detta, snarare är motsatsen befogad. För vad man än tycker om processen 2007 (då alla sov utom vi några få som var starkt engagerade i integritetsfrågan, något som förde mig ut till FRA den 30 januari 2007), 2008 och till slut 2009, så blev integritetsfrågan betydligt bättre belyst än i dåvarande justitieministern Thomas Bodströms (s) slappa förslag, bedrövligt nog övertaget i nästan varje detalj av Mikael Odenberg (m), genom att centerpartiet marginellt men betydelsefullt men framför allt Camilla Lindberg, då fp, gjorde sådant motstånd att frågan tvingades upp på partiledarenivå där dels Jan Björklund, dels- och främst - partisekreteraren Erik Ullenhag, gjorde integritetsskyddet långt större tjänster än andra, mer profierade aktörer, som det i sakfrågan helt ovidkommande Piratpartiet.
Men på en punkt var jag och jag vet många andra liberaler tveksamma: Att också Säpo skulle förhindras nyttja FRA:s tjänster, även efter den prövning som nya FRA-lagen tvingade fram.

Vi som anser att medborgarna har rätt att begära att säkerhetspolisen under politisk ledning ser till att skydda svenska medborgares fri- och rättigheter, måste också inse att i den värld vi lever kan detta inte ske utan att Säpo får möjligheter att bedriva sin verksamhet effektivt, troligen - jag vet inte, jag är inte Säpo-kunnig - kräver det kabeldataspaning.
Men Morgan Johansson och alla dessa opportunister som tror att folk är dumma, får nu bita huvudet av skam och medge - bland annat mot bakgrund av självmordsbombaren i Stockholm den 11 december - att FRA-lagen i vissa avseenden behövs, det går inte att göra om och göra rätt eftersom det redan finns underlag för att Säpo skall få den rättighet som organisationen behöver.
Men måste man lita på Säpo?
Nej. Men kan man inte anvisa någon annan, politikerbeslutad, organisation som skall skydda envars fri- och rättigheter, och man inte vill ha Säpo, då kan man inte heller därefter komma och klaga på att självmordsbombare hotar enskilda till liv och lem.
Morgon Johansson hälsas nu god morgon.
Sent men inte för sent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar