torsdag 23 december 2010

22 dec: Dawit Isaak

Idag var det många utrikesdebatter i kammaren. Mitt emellan alla v-frågor kom en som rörde Sverige: Dawit Isaaks öde.
Bakgrunden var att Carl Bildt gästade Sverige och därmed kunde diskutera fallet Isaak. Jag har intet att invända mot den beskrivning utrikesministern gav av svårigheterna att få loss Dawit.
Jag hade en enda fråga:
- Kan utrikesministern lova att ingen möda lämnas ospard i försöken att få Dawit Isaak fri - och att de pågående besparingarna inom UD under inga omständigheter tillåts gå ut över ansträngningarna att få Dawit Isaak frigiven? - Ja, svarade Bildt - de personer som arbetar med Dawit Isaaks frigivning kommer att göra det även framöver, en annan sak är att de kontakter vi försöker ha runt hela världen också i denna sak självfallet påverkas av besparingen som nu drabbar UD med 135 miljoner kr.
Hur socialdemokraterna kan medverka till detta är obegripligt!

Riksdagsledamoten Peter Hultqvist, som mycket starkt har bidragit till denna ambassadslakt - fem ambassader, Hanoi, Buenos Aires, Luanda, Kuala Lumpor och en till skall läggas ned - betecknades av Bildt som okunnig och ansvarslös.
Det är en bra beskrivning.
Tänk om det till slut blir som så att den sten som´skulle ha prövats också av UD för att få Dawit frigiven inte blir vänd på - av besparingsskäl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar