lördag 8 februari 2014

3 februari 2014: Erbjudande om nytt uppdrag

Meddelande och förfrågan från gruppledaren i riksdagen Johan Pehrson:
- Kan Du tänka dig att gå in som ersättare i Riksbanksfullmäktige under resten av mandatpeerioden?
  Ordinarie ledamot är Allan Widman, Malmö, advokat, ersättare Christer Nylander, Kristianstad. Den senare har beslutat sig för att avsäga sig uppdraget för att förebygga framtida intressekollisioner. Klokt.
  Jag accepterar med glädje erbjudandet.
  Det innebär förstås också att jag kommer att lämna finansutskottet, som har att ta hand om riksbankens årliga redogörelser, av samma skäl som Christer, för att förebygga framtida intressekonflikter, låt vara av helt andra orsaker. Jag kan inte vara ens ersättare i fullmäktige och samtidigt ersättare i finansutskottet.
  Så därför accepterar jag att lämna det senare för att få möjlighet att påverka sammansättningen av riksbanksdirektionen - om det blir aktuellt - och i övrigt bli informerad om hur riksbanken ser på den aktuella penningpolitiken.
  Liksom utskottet väljs direkt av riksdagen, görs detsamma med ledningen för riksbanken, alltså riksbanksfullmäktige.
  Varför? Jo, båda är riksdagens egna organ. Många tycks tro att riksbanken har med regeringen att göra men så är det inte, det är ett riksdagens organ, tillsammans med Justitieombudsmannen, Riksrevisionen, Valprövningsnämnden, Riksdagens arvodesnämnd och några till, ja, Krigsdelegationen är ett annat exempel på myndigheter (som inte sammanträder) men som är riksdagens valda företrädare för svenska folket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar