söndag 17 augusti 2014

29 juni 2014: Före Löfventalet

Jag hinner fram i tid för att gå på några seminarier innan Stefan Löfven (s) äntrar den märkligt avlånga talarstol som socialdemokraterna sedan 2011 håller sig med, i sanning var det nyvalde partiordföranden Håkan Juholts (s) mest bestående insats som partiledare - men det var han som började traditionen att stå mitt bland publiken och tala.
   Nu hinner jag först till Sveriges Redareförening, tittar på Gudrun Schyman show - ingen pengabränning direkt i dag, men dyrbara, låt vara opreciserade, löften om allt till alla kvinnor - och kommer så småningom till ett av alla dessa medieseminarier där i Tidningsutgivareföreningens regi - arrangemanget inleds av Per Hultengård, f.d. ledarskribent på Expressen (lib) - Anna-Karin Lith, Mittmedias redaktionella chef, Expressens chefredaktör Thomas MattssonBrit Stakston, mediestrateg, JMW, och Kajsa Falasca, doktorand medie- och kommunikationsvetenskap, Mittuniversitetet, under ledning av Sacos informationschef Anders Jonsson, tidigare på SvD, Veckans Affärer, Sveriges Radio och lite andra medier, frågar Vad får vi inte veta i Almedalen?
  Intressant fråga - 700 journalister lär finnas på plats denna vecka, varje tidning har en stor redaktion på plats, blandningen, för att inte säga sammanblandningen, av politiska partier och tidningar, radio och TV med egna agendor är total.
  Jag känner tveksamhet inför denna sammanblandning. Så var det inte förr. Nu delar journalister som likar med politikerna i debatter - vem kan skilja på vems åsikter som skall vara ogrundade med journalisternas grundade för att anknyta till Åke Petterssons mångåriga men av Sveriges Radios ledning nedlagda program Vår grundade mening.
  Snart kommer man in på valbevakningen.
  Från publiken kommer, från förra riksdagsledamoten Helena Riviére (m), en relevant fråga, om än något tillspetsad man kanske likväl innehållande en intressant sanning om att det politiska spelet blivit journalistikens eget mantra och därmed har man blivit sina egna fångar:
  - Är det som så att det finns ett stort sammanhållet intresse från mediernas sida att komma åt regeringen och allianspartierna detta valår 2014?
  Tja, svaret är naturligtvis nej, någon sådan stor konspiration finns inte.
  Men resultatet är likväl starkt kritisk bevakning av regeringens politik och frånvaro av framför allt kritisk granskning av miljöpartiets och vänsterpartiets förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar