lördag 16 augusti 2014

29 juni 2014; Vem skall regera?

Det här är den text som fanns införd i Gotlänningen (c) på den liberala delen av ledarsidan den 28 juni, alltså i lördags.

Vem skall regera Sverige?

Det finns en likhet mellan det politiska läget och vädret: Det är alltid nytt, ändring förestår.
Samtidigt återkommer samma fråga i varje val, i varje politiskt väderläge: Vem skall regera?

På söndag börjar den 46:e politikerveckan i Almedalen, räknat från Olof Palmes lastbilsflaktal vid Kruttornet 1968. Arrangemanget har vuxit, Visby har blivit Sveriges politiska centrum.

Men frågan om vem som skall regera är densamma som 1968 – och likheten med 1068 är skrämmande: På valdagen, men efter Palmes tal, hade Sovjetunionen just invaderat dåvarande Tjeckoslovakien, nu har Ryssland annekterat Krim och opererar både militärt och politiskt i, Ukraina. Jag förstår Estland, Lettland, Litauen och Finland som är oroade över den store grannens geopolitiska syn.

Slutsats: Gotland måste – för vår frihets och självbestämmandes skull – försvaras. Varje land har en armé, sade en gång Mao Tse Tung, sin egen eller någon annans. Den som har någon annans, är icke fri.

Hur många regeringsalternativ finns det i 2014 års val? Ett är känt, Allianspartiernas. Hur många i övrigt? Ingen vet, i alla fall inte väljarna.
Skall det bli en s-ledd enparti-, tvåparti-, treparti- eller fyrpartiregering? Och hur ser politiken ut? Men sannolikheten är stor för att en ny regering leds av Stefan Löfven (s). För tredje gången talar han på söndag i Almedalen, de senaste åtta åren har annars s-ledarna passerat i revy, Göran Persson, Mona Sahlin, Håkan Juholt. Det är begripligt att förväntningarna är stora på Löfven.

Och de som likt mig lyssnat till Löfven 2012 och 2013 har inte blivit besvikna. Han låter trovärdig, är trovärdig. Fackförbundsordförande, Samarbetsinriktad. För förnuftets talan. Och han har varit noggrann med att inte stöta sig med en enda potentiell s-väljare. Jobbskatteavdragen var fel men skall vara kvar. Kärnkraften likaså - men avvecklas. Skatten för pensionärerna skall sänkas men avdrag för fackavgifter införas. ROT- och RUT-avdragen (en skattesänkning) skall halveras, men ingen drabbas. Ingen skall behöva frukta Löfven. Det är budskapet (s).

Men sällskapet?  Och politiken?
Hur blir det med höjda skatter som miljöpartiet, vänsterpartiet och feministiskt initiativ tänker genomföra, 10-tals miljarder kr (som inte skall betalas av ”någon annan” utan av Dig och mig?

Vem skall regera Sverige? Och med vilken politik?
Svaret är: Var god gissa!
Gunnar Andrén

Riksdagsledamot (fp)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar