I Sverige har vi ju en intensiv debatt om vad invandringen kostar, det är sverigdemokraternas enda valfråga.
I andra länder är frågan: Vad kostar utvandringen?
Ett sådant land är Spanien, med ungefär 46 miljoner invånare (UD-uppgift 2014) varav 12,2 procent är invandrare.
Men utvandringen? Jo, sedan 2008 till 2012 var det ungefär 700.000 spanjorer som utvandrade, alltså halvannan procent av befolkningen. Vart? Europa? Nej, de flesta åkte iväg till Latinamerika - inte minst därför att man där utom i Brasilien talar spanska.
Visst har Spanien ekonomiska problem hemma, men detta att man blir av med så många spanjorer innebär en ytterligare påfrestning fast det inte ser ut så i statistiken.
Varför? Jo, det är de mest företagsamma, initiativrika och ofta välutbildade som emigrerar. Och tar med sig sin lusta att arbeta och försörja sig i andra länder. Statistiskt är det bra för Spaniens skyhöga arbetslöshet hade varit ännu värre om de varit kvar (rent statistiskt) men verkligheten är det omvända: Det var de som skulle sätta fart på landets ekonomi som försvann.
Under 2013 var det 545.890 spanjorer - inkl. tidigare invandrare - som lämnade Spanien, åter för Latinamerika där Peru, Argentina (som fått en renässans genom att påven kommer därifrån), Chile och Colombia är länder som lockar.
Vilken slutsats vi skall dra av detta i Sverige?
Jo, samma som när den stora utvandringen, över 1 miljon svenskar 1860-1910 (av en befolkning på 4-5 miljoner) som sökte sig till USA: Statistiskt var det bra, i verkligheten var det de mest företagsamma som försvann.
söndag 5 oktober 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar