fredag 13 april 2012

12 april: Märklig reaktion

Är allt bra på bostadsmarknaden?
Ja, man undrar när man hör Hyresgästföreningen - rädsla för höjda hyror, som under senare år höjts mindre än någonsin, tillåts alltid motivera varför man säger nej till varje reform.
Det här är ett jätteproblem: Hyresgästföreningen reagerar alltid, tyvärr Barbro Engman, som vore dagens förhållanden - som lett till att vi har krigstillstånd på hyressättningsområdet (hyresregleringen kom 1916/1917 under första välrdskriget) - nästan otillständigt bra.
Men nuvarande brist på bostadsbyggande kommer just från tillämpningen av bruksvärdesprincipen, där belägenehten och standaraden inte tillåts slå igenom i nyproduktionens avgifter. Det är det grundläggande problemet med att det byggs för lite i Sverige, vi behöver avtalade inflyttnignshyror som inte kan överklagas retroaktivt som var fallet i S:t Erik för nu 10-15 år sedan.
Sedan dess vågar nästan ingen bygga inför risken att avtalade hyror rivs upp.
Allt det regeringen nu föreslår syftar faktiskt till att öka utbudet av lägenheter och att minska lönsamheten i svartmarknaden - det borde applåderas av hyresgäströrelsen om den bryr sig om alla de som nu inte får bostad på grund av att det under 2-3 årtiodnen byggts för litet.
Jag tror att i grunden vet Barbro Engman detta. Gör som Mona Sahlin: Tala ut - innan det är för sent.
Vi skall inte ha marknadshyror - mer än i nyproduktionen, där skall avtalade nyproduktionshyror gälla.
Då får fler människor bostad - och hyrorna kan äntligen på sikt sjunka.
Bristsituationen göder ständigt höga och höjda hyror. Se på villapriserna, de går upp och ner, ner där det finns överskott, upp - dessvärre - överallt dr det råder brist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar