onsdag 18 april 2012

18 april: Ett sorgligt besked, Susann Torgerson död



Jan Björklund tackar Susann Torgerson för många år i folkpartiets tjänst vid riksdagsgruppens julfest 15 december 2010
I dag har många liberaler nåtts av ett dystert besked. Organisationssekreteraren, t.f. partisekreterararen och den alltid tillfinnandes Susann Torgerson har avlidit.

Mina och många andras tankar går naturligtvis först till Torger och de tre barnen, barnbarnen och övriga närstående.

Men mina tankar utsträcks också att gälla en personlighet kanske inte så välbekant utanför de mest aktiva partipolitikernas krets men ack så betydelsefull person i demokratins tjänst: Susann har som få om ens någon arrangerat politiska möten, organiserat och träffat beslut om hur - det är vad det ytterst gäller - demokratins formalia skall fyllas med reellt innehåll: Möjligheten för väljaren att i fria val kunna ta ställning till de program som partierna i vårt land erbjuder väljarna att rösta på.
Född i Sverige men Susann hade sitt ursprung, som så många andra i vårt land, i ett annat land och kultur, Ungern. Dess oblida öde gjorde att hon blev än starkare i sin övertygelse om demokratins livskraft och nödvändighet - och att folkstyre var något som inte kommer av sig själv utan måste vinnas i varje generation hos varje medborgare.

Till denna demokratiska övetygelse fanns en tro som ledde långt in i Svenska kyrkans värld, både i Stockholms stift och som vald och omvald ledamot av kyrkomötet sedan många år.
Susann, i grunden lärare och verksam i Eskilstuna under bortåt 20 år, var också en kort tid riksdagsledamot från Södermanlands län innan hon - sedan familjen bytt Eskilstuna och Kjula prästgård där Torger hade sitt pastorat mot olika kyrkobefattningar för blivande kyrkoherdn i Stockholmsregionen,slutligen kyrkoherde i Adolf Fredriks församling - definitivt bosatte sig i huvudstadsområdet och blev under flera årtionden en av folkpartiets viktigaste medarbetare.
- --
Personligen träffade jag på Susann redan tidigt i fp-sammanhang - jag har ju varit verksam sedan ungefär 1965 - men det var först i mitten och slutet på 1980-talet som vi kom att samarbeta nära, på skilda arbetsplatser och ansvarsområden men med geografisk närhet.Som NU-redaktör - med en tidningsekonomi som ofta var så dålig att det var svårt att använda siffrorna - var det naturligt att söka samarbete, och med Susann, som också kom att sitta i NU:s styrelse, var det till slut alltid konstruktiva beslut, inte sällan av kompromisskaraktär, som blev resultatet.
Vi kom också att samarbeta näraom ledamöter i den av J.A. Selander grundade Eskilstuna-Kurirens Stiftelse. Vi har där båda verkat under senaste decenniet, ett mycket viktigt uppdrag för den liberala opinionsbildningen i allmänhet och den liberala samhällsutvecklingen i synnerhet, förvisso ett publicistiskt uppdrag som låg Susann, under många år verksam som styrelseledamot i Sveriges Television, varmt om hjärtat, lika mycket som hon var en sann vän av Sörmland och Eskilstuna med omgivningar.
Susann!
Tack för ett gott dagsverke, inte bara för folkpartiet utan framför allt för demokratin!
GA
18 april 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar