söndag 22 april 2012

20 april: De 14 kärnkraftverken

Vi vet ju alla att vi behöver elektricitet.
Hur  skaffar man sådan?
Tyskland - och Danmark - har valt väg: Förbränning av mer kolbaserade bränslen, inklusive rysk naturgas.
Sverige, Norge och Finland är lyckligt lottade, vi har mycket vattenkraft, två av länderna har mycket kärnkraft, Norge delar (kärnkrafts- ochvattenel-)nät med Sverige och Finland.
Men länderna runt i kring Östersjön?
Det finns i senaste numret av Vuxenskolans tidning Impuls (2012/3) en intressant redogörelse för den saken. Utefter Östersjöns kust bygger Finland två nya reaktorer och Ryssland (Leningrad II, två påbörjade, två planerade), Litauen (Visaginas I; en reaktor skall godkännas av parlamentet i juni 2012), Estland (planerar för att bygga en reaktor kring 2020), Polen (planerar enligt premiärminister Donald Tusk två kärnkraftverk med vardera två reaktorer vid Östersjöns södra kust, i Mielno och Zarnowiez) och - utan gräns mot Östersjön - Belarus (Astravets 1 och 2) planerar sammantaget fjorton nya reaktorer.
Den som inte förstår vidden av detta ur konkurrens- och säkeerhetssynpunkt, måste satsa på att elda upp ännu mer kolbaserade bränslen, kol, olja, naturgas.
Vi i Sverige skall vara glad över att vi - trots diskussionen om CO2-utsläpp - släppeer ut otroligt lite kolväten numera.
Jämfört med andra länder alltså.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar