måndag 16 april 2012

16 april: För sent och för lite - eller för tidigt och för mycket?

Marstrands fästning, symbol för ett beslut om en politisk försvarslinje som tiden gått förbi



Visst kan man alltid i politiken önska mer och hävda att det är för sent - men klokt är att vänta ibland: för mycket och för tidigt, är en allvarlig politisk åkomma.
Denna reflektion är tillkommen i anledning av kritiken mot regeringens vårproposition. Det är riktigt att den inte innhåller oerhört många förslag, utom på bostadsområdet.

Varför?
Se på många andra länder, de har underbalanserat sina budgetar (Grekland, Spanien. England, Portugal, Frankrike) så man nu måste spara i åratal och skärna ner i välfärden för vanliga männsikor (de rika klarar sig nog).
Jag anser att den svenska regeringen på flera, ja, många, punkter gör kloka avvägningar i ett läge där osäkerheten om exportutsikterna är oklara, den svenska statskassan är känslig för varje minskning av skatteintäkterna och vi som nationen trots flera bankers vådliga affärer i Östeuropa har klarat oss genom den oerhörda ekonomiska kris som nu plågar stora delar av Europa: att nu t.ex. vräka iväg pengar som miljöpartiet och vänsterpartiet ("arbetslöshetspartierna") vill, vore att driva upp inflationen så att det bli mer luft i lönekuverten. En helt annan sak är att man alltid måste syna om man använder skattepengar effektivt. Där anser jag att åstramning vad gäller avdragsrätten på flera områden, inklusive till riskkapitalister, behöver ses över, man kan diskutera om sänkt moms på serverad mat (det som kallas krogmoms) är det allra bästa sättet att använda 5-8 milajrder kr.
Men att däremot hävda att sänkt arbetsgivareavgift för anställda unga människor skulle vara ineffektivt, är ju bara dumheter. Socialdemokraterna använde exakt samma metod när det partiet var i regeringsställning, då riktades sänkningen till småföretag för att öka anställningarna i dessa, det kostnade 6.000 miljoner kr/år - och när den sänkningen togs bort 2007 och 2008, så fanns det ingen måtta på s-kritiken, v-kritiken och mp-kritiken.
Men uppriktigt sagt!

Det var tråkigt för små företag att reduktionen på upp till 37.5000 kr/månad försvann, det förstår jag. Men hur många nya jobb gav den sänkningen av arbetsgivareavgiften?

Noll, kanske?

Ibland går tiden förbi vissa beslut.

Då gäller det att vara beredd att ompröva.

Sverige är rikt - men miljöpartiets och vänsterpartiets politik har vi inte råd med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar