lördag 28 april 2012

26 april: Logiken i mp-förslagen

Så har då även miljöpartiet lagt fram sina förslag till så kallad vårbudget. Kaktusar blandas med päron, om man så kan säga.
Men först sd: Partiet går nu emot nedsättningen av arbetsgivareavgifter för unga under 26 år eftersom - det är argumentet - denna satsning som sägs kosta 16 miljarder kr/år ger så få nya jobb.
Tidigare har sd-partiet stött den politiken - med det omvända argumentet: deet ger unga jobb.
Men sanningen är förstås att det övertakstiska partiet vill samla en majoritet mot regeringen, vilken politiken är, det bryr man sig inte om.
Att rösta på sverigedemokraterna för ungdomar - det är som ett lotteri, ena året si, nästa så - vad resultatet blir om ett år vet förmodligen inte ens partiledningen (sd). Den står för alla åsikter, ligger rätt i full storm, kan man säga.
Eeller som Grönköpings Veckoblad så elegant uttryckte saken för många år sedan: Här går utvecklngen fram och tillbaka i rasande fart.

Men så var det det här med miljöpartiet. Partiet vill stimulera fler att cykla och att cyklarna skall repareras. Därför vill man sänka momsen på cykelreparationer.
Det är en fullt legitim åsikt (tdigiare vill man ha avdrag för cykling till jobbet) - kanske inte den mest angelägna reformen av alla men partier kan prioritera olika.
Men om nu sänkt moms på cykelreparationer leder till att fler reparerar cyklar, och efterfrågan på cykelreparationer ökar, kan det då tänkas att andra momssänkningar fungerar på samma sätt?
Nja, det är inte så säkert. Sänkt moms på mat ville visserligen miljöpartiet ha i början av 1990-talet, kanske hoppades man att folk skulle äta mer?
Visserligen har en specialutredning inom den Hambergska mervärdeskatteuredningen 2005 visat att det framför allt är konsumenterna av riktigt dyr mat - oxfilé och rysk kaviar - som tjänar mest på skattesänkningen på mat, men vill man lura sig själv är det också tillåtet.
Det vill många.
Men om nu sänkt moms på cykelreparationer leder till högre efterfrågan, och sänkt moms på mat likaså (äter vi mer då?), hur är det då med sänkt moms och, om än marginellt, sänkt pris på mat på restauranger, på varm korv, pizza och vad det nu kan vara?
Ökat det efterfrågan? Skapar det som på cykelreparationer nya jobb?
Nej, det anser miljöpartiet inte är fallet, momsreformen på serverad mat leder inte till sänka priser eller fler jobb.
Därför bör de sänkta momsen på restaurangserverad mat tas bort men sänkt moms på mat i butiker vara kvar och införas på cykelreparationer.
Efter detta:
Miljöpartiets logik - om den finns - den är totalt obegriplig.
Men. men: Partiet har ändrat uppfattning förr, om EU-medlemskap, om RUT-avdraget och många andra ting.
Så ingen kan vara förvånad.
Hur är det då med partiets kanske inte mest kända men ändå mest bisarra krav från det första partiprogrammet, att det skall vara tillåtet att cykla två i bredd?
Också där har partiet ändrat uppfattning.
Så miljöpartiet är i alla fall ett parti det svänger om.
Ungefär som vindkraften.
Den är bra - dock inte när det blåser alltför hårt, är för kallt eller - likt den berämda tanken - stilla står.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar