söndag 12 augusti 2012

10 aug: Hr Jimmie Åkessons sommartal

I Sölvesborg har riksdagsledamoten Jimmie Åkesson (sd) sommartalat. Låt mig kommentera två punkter.
1. Åkessons mål inför valet 2014 är att hans parti skall få sådan styrka - och, förmodar jag, sådan parlamentarisk ställning - att alla andra partier måste lyssna till sverigedemokraterna.
   Det är en högst rimlig målsättning.
   Men uttalandet är i sig också ett bevis för att nuvarande parlametariska situation, där ju sd mer än gärna röstar med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet om det är möjligt att - frågan spelar tydligen ingen roll - ge regeringen ett nederlag (alltså rakt emot vad som sägs om stödet till regeringspartierna; så fort sd röstar på sina egna förslag, vinner regeringen, i övrigt stöder detta extrema parti en sorts opportunistisk vänsterallians då denna väljer att gå emot regeringens förslag bara därför att örslagen kommer därifrån; typexempel var stöd till vänsteralliansens utomordentligt korkade förslag att minska på anslaget till regeringskansliet inför 2011 vilket ju fick som följd att Sveriges utrikesrepresentation minskade, fyra ambassader lades ner - vilket ju inte ens socialdemorkaterna egentligen ville!
  Vad partiledaren Åkesson säger är alltså att i nuvarande situation har sverigdemokraterna inget inflytande, allra minst på regeringens förslag - men att partiet inte är främmande för att göra upp med vänsterpartierna.
  Sverigedemokraternas väljare bryr sig troligen inte, för de röstar på sd av helt annan anledning, deras stigmatisering av invandrare i Sverige. Men det är klokt  av Åkesson att medge hur verkligheten ser ut.
  (Troligen får han skriva en ny artikel i Aftonbladet vad det lider; den tidningens principlöshet är nämligen monumental vad gäller sverigedemokraterna.)
2. Åkesson klargjorde också att hans parti avser stödja ett nytt jobbskatteavdrag, det femte, när och om ett sådant kommer.
   Orsaken är tydligen att sverigdemokraterna tycker att det är en bra reform.
   För mig som suttit i skatteutskottet och hört sverigdemokraten där klargöra att jobbskatteavdrag är en verkningslös, skadlig och felaktig politik och att sverigdemokraterna av den anledningen motsätter sig fler jobbskatteavdrag, är det minst sagt lustigt att höra partiledare Åkesson argumentera för en sådan politik: ibland är den utmärkt, andra gånger verkningslös, har fel profil, är skadlig och felaktig.
   Båda åsikterna ryms tydligen inom sverigedemokraterna.
   Åsiktssnurreruntpolitik!
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar