torsdag 3 januari 2013

3 jan 2013: Dom över död man


Jag har i dag sett Jan Troells film Dom över död man. Den handlar om GHT-redaktören Torgny Segerstedt.
  Det är inget fel på filmen, om än lite långdragen med sin koncentration till Segerstedts - uppriktigt sagt - tämligen ointressant kärleksrelationer; alldeles för mycket tid upptas av dessa.
  I gengäld får man veta väldigt lite om Segerstedts skriverier i Handelstidningen och om hans bakgrund som teolog i  Lund och hur han ratades som professor i Uppsala. Interiörerna kring måltider i Göteborg under 1930- och 40-talen är också av ringa värde, särskilt som man ju intet får veta om deltagarna.
  Jag ångrar inte att jag såg filmen men kommer inte att se om den.
  Kenne Fant - som fyllde 90 år den 1 januari 1913 (två dagar sedan) - och som skrivit om Segerstedt måste rimligen vara besviken på resultatet i Troells film. Två stjärnor av fem möjliga, den andra endast för att filmen gjorts i svartvitt, det är utmärkt.
  Men Torgny Segerstedts politiska betydelse - och de andra anti-Hitlerredaktörerna Johannes Anton Selander (1897-1964) i Eskilstuna-Kuriren och Anders Yngve Pers (1902-1985) i Vestmanlands Läns Tidning, den sistnämnde lärde jag känna väl till hans frånfälle först 1985 - betydelse för motståndet mot Hitler-Tyskland i Sverige kommer inte fram tillräckligt i filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar